Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Halichoeres melanurus

Nederlandse naam:

Regenboog lipvis

Familie:

Labridae (Lipvissen)

Herkomst:

Indonesi├ź en the Great Barrier Reef

Lengte:

tot 11 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Regenboog lipvis

In het aquarium
De Regenboog lipvis is een wat kleiner blijvende Halichoeres soort, welke zich gemakkelijk laat combineren met vele andere vissen welke in het gemiddelde zeewater aquarium worden gehuisvest. Ook andere zandlipvissen worden meestal met rust gelaten, mits er voldoende schuilmogelijkheden zijn onder het zand. Volwassen mannetjes kunnen daarentegen nogal fel uit de hoek komen wanneer er kleinere vrouwtjes worden geïntroduceerd. Daarom is het belangrijk wanneer u besluit om deze soort in een harem in het aquarium te houden, deze allemaal tegelijk te introduceren.

Brandwormen
Voor alle zeewater aquarianen zijn brandwormen een van de grootste nachtmerries. Deze dieren kunnen een ware plaag vormen en doen zich tegoed aan lagere dieren zoals koralen. Omdat zoals de naam al zegt, Brandwormen een branderig en jeukend gevoel kunnen achterlaten wanneer deze worden vastgepakt met blote handen. De Regenboog lipvis bied een uitkomst, want brandwormen staan op het menu van deze mooie lipvis.

Deken van grind
De Regenboog lipvis valt onder de groep zandlipvissen. Wat deze dieren zo speciaal maakt is dat zij zich gedurende de nacht verstoppen in de bodem. Dit om roofdieren die in de schemer en nacht actief worden te ontlopen. Daarom is het erg belangrijk dat er voor deze dieren een dikke zandbodem tot beschikking is. Wanneer dit niet aanwezig is, zullen deze dieren erg veel stress ervaren en zullen om deze reden dus vroegtijdig overlijden.