Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Devaria malabaricus

Nederlandse naam:

Reuzen danio

Familie:

Cyprinidae (Karpers)

Herkomst:

India en Sri Lanka

Lengte:

tot 15 cm

Voortplanting:

Vrijlegger

Reuzen danio

Kampioen snel zwemmen
De Reuzen danio is een visje welke van nature in erg snel stromende wateren voorkomt. Het lijkt daarom of dat er erg veel stroming in dit aquarium zit, maar dit valt reuze mee met hoe het er in de natuur aan toe gaat. Omdat zij in de natuur voorkomen in deze erg snel stromende wateren en rivieren is het van groot belang dat dit in het aquarium wordt nagebootst en dat de dieren niet worden samen gehouden met vissen die niet tegen deze stroming kunnen en vooral ook die niet tegen het drukke karakter van de Reuzen danio.

Dieet
De Reuzen danio is van nature een omnivore soort. Dat betekend dat zij zowel dierlijk, als plantaardig voedsel eten. Echter groeit er niet veel vegetatie in de snelstromende wateren waar zij in leven en daarom bestaat het dieet voornamelijk uit dierlijk voedsel zoals insecten en kleinere diertjes die in het water leven. In het aquarium is het natuurlijk gemakkelijker om ze een variƫrend dieet voor te schotelen.

Geslachtsonderscheid
Voor een geoefend oog is het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes gemakkelijk te zien, maar voor iemand die pas is gestart met het houden van een aquarium zal iets beter zijn of haar best moeten doen. Het verschil is te zien in grootte: de mannetjes blijven iets kleiner dan de vrouwtjes, maar hebben meer kleuren op het lichaam. Daarnaast zijn de mannetjes wat meer gestroomlijnd en hebben de vrouwtjes een wat vollere buik. Daarnaast zal er gezien worden, wanneer de dieren wat beter worden geobserveerd, dat de mannetjes een klein territorium innemen en daarin geen andere mannetjes dulden; enkel de aanwezigheid van dames wordt op prijs gesteld.