Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Tridactna gigas

Nederlandse naam:

Reuzen doopvontschelp

Familie:

Cardiidae (Tweekleppige schelpdiersoorten)

Herkomst:

Indische Oceaan en zuidelijke Grote Oceaan

Lengte:

ruim 1.5 meter en 250 kilogram

Voortplanting:

Hermafrodiet (zie voortplanting)

Reuzen doopvontschelp

Schelpdier
De Doopvontschelp is het grootst wordende tweekleppige weekdier dat er nu nog leeft in de Oceanen. Ze kunnen ruim 1.5 meter lang en tot wel 250 kilogram wegen! In deze dieren groeien de parels welke we allemaal wel kennen van kettingen en oorbellen. Daarom werd dit dier met uitsterven bedreigd, vanwege de schatten welke in vroegere tijden door de adel gedragen werd. Nog steeds wordt dit dier met uitsterven bedreigd vanwege de parels die er in deze dieren groeien, vanwege de schelp die als souvenir wordt verkocht én vanwege de Katholieke kerk; welke de schelp gebruikte tijdens de doopdiensten. Daar dankt dit dier ook zijn Nederlandse naam aan; Doopvontschelp. Maar ook word er nog op dit dier gejaagd vanwege het feit dat het vlees in Japan als delicatesse wordt gezien.

Voortplanting
Zoals veel weekdieren zijn Doopvontschelpen hermafrodiet. Dat betekend dat de dieren zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen bezitten. Ondanks dat ze tweeslachtig zijn, worden de mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen niet gelijktijdig geproduceerd. Tussen de eerste 2 tot 6 jaar worden alleen mannelijke gameten in het water gespoten. Tijdens de rest dat het dier leeft worden enkel vrouwelijke eicellen in het water losgelaten. De daadwerkelijke bevruchting vind in het open water plaats. De maximale leeftijd van een Doopvontschelp ligt rond de 100 jaar!

Bedreigde diersoort
Omdat deze dieren op de beschermde lijst van IUCN (International Union for Conservation of Nature) staan, is het verboden om in deze dieren te handelen. Wanneer deze dieren wel worden verhandeld, moet er een zogenoemd CITES document bij geleverd zijn. Dit document is het bewijs dat het dier legaal in de handel terecht is gekomen. Ook worden deze dieren tegenwoordig met veel succes nagekweekt, dus als u dit dier wilt aanschaffen, kies dan het liefst voor een dier dat in gevangenschap is nagekweekt. Op die manier draagt u uw steentje bij aan het behoud van de natuurlijke populaties.

Geschiedenis van dit exemplaar

Deze schelp die hier ligt is door de AID (Algemene Inspectie Dienst) in beslag genomen. Deze lag in een antiekwinkel in Leerdam te koop en de verkoper had geen CITES documenten, dus deze waren illegaal in Nederland. Nu kan de AID 2 dingen doen na de inbeslagname; de schelpen vernietigen of ze kunnen deze schelpen koppelen aan nieuwe documenten en deze in bruikleen aan dierentuinen schenken. Dit laatste is het verhaal van deze reusachtige schelp welke naar schatting 90 kilogram weegt.