Wetenschappelijke naam:

Tetraodon mbu

Nederlandse naam:

Reuzen kogelvis

Familie:

Tetraodontidae (Kogelvissen)

Herkomst:

Congo bassin en in het Tanganyikameer, Afrika

Lengte:

tot 70 cm

Voortplanting:

Onbekend

Reuzen kogelvis

Onze mascotte tijdens Vivarium 2019
Tijdens de grootste aquarium en terrarium beurs van Europa ‘Vivarium’ was deze Reuzen kogelvis onze mascotte, een echte publiekstrekker. Tijdens deze beurs in het eerste weekend van november hebben we haar de naam Puffy gegeven.

Uhmboe
Voor veel mensen is de Latijnse naam voor deze kogelvis lastig uit te spreken wanneer zij deze geschreven zien staan. Veelal word er dan M.B.U. kogelvis gezegd, maar de juiste manier van uitspreken is ‘uhmboe’. Het woord “mbu” betekend rots in sommige Afrikaanse dialecten. Dit vanwege het patroon van deze kogelvis die een zeer goede camouflage vormt in de natuur.

Een échte reus
Van alle zoetwater kogelvissen wordt deze het grootst. Ze kunnen een lengte van wel 70 cm bereiken. Daarom hebben deze vissen een heel groot aquarium nodig. Tegenwoordig zien we deze prachtige dieren steeds vaker in dierenwinkels, maar dit is geen vis die zonder enige overdenkingen aangeschaft kan worden. Naast de lengte die ze kunnen krijgen, zijn het ook echte roofvissen. Wanneer zij groter worden, word de vraag naar voedsel groter en wanneer u niet kunt voldoen aan deze vraag, zal de reuzen kogelvis zelf op jacht gaan. Alles wat er in zijn bek past zal hij opschrokken, alles wat niet past, wordt op maat gemaakt met de vlijmscherpe tanden die zelfs bot kunnen kraken.

Karakter
Ondanks dat deze vissen enorm groot worden en het échte roofvissen zijn, zijn het net puppy’s. Ze zijn enorm slim, hebben een schattig koppie en hebben elk een eigen karakter. Veel vissen van dezelfde soort hebben min of meer hetzelfde soort ‘schapen gedrag’. Maar de reuzen kogelvis heeft alles behalve dat! Het zijn allemaal unieke individuen. Daar waar de een altijd druk door het aquarium zwemt, is de ander weer heel rustig. De een is erg nieuwsgierig en zou u van dichtbij komen bekijken tegen het glas en de ander juist weer erg terughoudend. Zo zwemt er in ons aquarium ook een ‘type’ rond, of eigenlijk moeten we zeggen; ligt er een in het aquarium. Onze Puffy verstopt zich graag onder het zand.