Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Centropyge loricula

Nederlandse naam:

Rode dwergkeizersvis

Groep:

Pomacanthidae (keizersvissen)

Herkomst:

Westelijke en Zuidelijke regio van de Stille Oceaan

Lengte:

tot 10 cm. maar vaak kleiner

Voortplanting:

Substraatbroeder

Rode dwergkeizersvis

Icoon
De Rode dwergkeizersvis of Flame angel zoals deze in het Engels wordt genoemd is een icoon in het zeewater aquarium. Al vele jaren behoort deze soort tot een van de meest populaire vissen. Dit natuurlijk vanwege zijn opvallend rode kleur, want in de meeste zeewater aquaria zien we over het algemeen veel oranje en rode kleuren. Daarnaast is het een visje dat zich gemakkelijk aanpast aan zijn leefomstandigheden; hij wordt niet heel groot (10 cm. maximaal), is een echte opportunist als het op voedsel aankomt en is een sterke en robuuste soort, welke met gemak 10 jaar oud kan worden.

Koraal als voedsel
Keizersvissen en dus ook deze dwergkeizersvissen staan erom bekend dat zij niet goed samen gaan met koralen. Dit omdat zij de poliepen van de koralen op het menu hebben staan. Ook wanneer de dieren zich vervelen zullen zij aan de koraalpoliepen knabbelen. Daarom is het van belang dat deze dieren voldoende voedsel tot hun beschikking hebben, dit kan gegeven worden in de vorm van pallets (korrels) en diepvriesvoer.

Geslachtsverandering
Het is bij veel vissen die in de wereldzee├źn voorkomen niet ongebruikelijk dat zij van geslacht kunnen veranderen. Dit geldt ook voor alle Keizersvissen. De Rode dwergkeizersvis is hier geen uitzondering op. De hele transitie heeft te maken met dominantie. Alle jongen worden als vrouwtje en zij nemen elk een territorium in. Wanneer een ander vrouwtje dit territorium betreed, en deze blijft in dit territorium aanwezig, zal het meest dominante vrouwtje veranderen in een man. In dit territorium worden vanaf dit moment meerdere vrouwtjes getolereerd en op deze manier vormt het mannetje een harem. Wanneer het mannetje dood gaat, zal het meest dominante vrouwtje beginnen aan haar transitie in een man. Eenmaal een mannetje, kunnen ze niet meer terug veranderen in een vrouw.