Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Cephalopholis miniata

Nederlandse naam:

Rode koraalbaars

Familie:

Serranidae (zeebaarzen)

Herkomst:

Indische- en Stille Oceaan, ook in de Rode Zee

Lengte:

45 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Rode koraalbaars

In het wild
De Rode koraalbaars leeft in het heldere water van koraalriffen en komt voor op dieptes van 2 tot 150 meter. Ze leven voornamelijk solitair op koraalriffen en rotskusten, alsook in lagunes met enige koraalgroei. Enkel in de paartijd zoeken soortgenoten elkaar op, waarbij de mannetjes fel vechten om de eitjes van de drachtige dames te kunnen bevruchten. Na de paartijd vertrekt elke vis weer naar zijn of haar eigen territorium, om deze weer fel te verdedigen tegen indringers.

Roofvis
De Rode koraalbaars is ook een uitgesproken roofvis, welke zich voedt met kreeftachtigen en kleine vissen welke met gemak in zijn grote bek verdwijnen. In het aquarium passen zij zich gemakkelijk aan, aan wat er voorgeschoteld word. Bij AquaZoo-Leerdam bestaat het menu onder andere uit; mosselen, spiering, garnalen, inktvis en haring (zonder uitjes).

Bijzonderheden
Wanneer de dieren ouder worden, wordt het helder rood dat de dieren hebben, steeds donkerder. Maar jonge dieren als ook de oudere exemplaren kunnen onder bepaalde omstandigheden veranderen van kleur. Van helder rood, tot bijna wit en van bijna zwart naar beige. Dit gebeurt door het concentreren of uitbreiden van kleurpigment in speciale onderhuidse cellen (chromatoforen)