Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Ciliopagurus striatus

Nederlandse naam:

Rode ringpoot heremietkreeft

Familie:

Diogenidae (Linkse heremietkreeften)

Herkomst:

Indo Pacific, Filippijnen, Tahiti

Lengte:

tot 6 cm, exclusief slakkenhuis

Rode ringpoot heremietkreeft

Afval verwerking
Heremietkreeften zijn een van de meest succesvolle afval opruimers van het rif. Niet alleen eten zij algen en voedselresten, maar ook eten zij dode dieren en bijvoorbeeld verschalingen van garnalen. Daarom zijn zij van groot belang voor het rif, om deze in netjes en schoon te houden.

Verhuizen
Het gedrag van deze dieren is heel leuk om naar te kijken. Niet alleen zijn ze de hele dag druk in de weer om afval op te ruimen, ook verhuizen ze regelmatig. Waar zij ook gaan, ze slepen de hele dag een leeg slakkenhuis op hun rug. Dit is ter bescherming van roofdieren. Wanneer deze de heremietkreeft proberen aan te vallen, schiet deze heel snel in het huisje waar hij veilig is tegen de predator. Maar omdat de heremietkreeft groeit, heeft deze regelmatig een groter huisje nodig. Wanneer er een geschikt huisje is gevonden wordt deze grondig geïnspecteerd en als deze goed genoeg is zal hij er snel in kruipen, want zonder huisje is hij erg kwetsbaar. Ook zijn deze diertjes niet bang om soortgenoten uit een interessant huisje te verjagen. Daarom is het belangrijk dat er voldoende lege slakkenhuisjes in het aquarium voor handen zijn.

Niet met alles samen te houden
Alle heremietkreeften dus ook deze Rode ringpoot heremietkreeft kunnen niet samen gehouden worden met alle vissen. Zo staan deze dieren op het menu van bijvoorbeeld trekkersvissen, egelvissen en kogelvissen. Daarom moet ten alle tijden voorkomen worden dat deze diertjes in een aquarium terecht komen met bovenstaande roofvissen.