Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Nymphea zenkeri ‘rood’

Nederlandse naam:

Rode Tijgerlotus

Familie:

Nymphaeaceae (Waterlelie)

Herkomst:

centraal Afrika

Lengte:

70 cm

Voortplanting:

Uitlopers via wortelstronk

Rode Tijgerlotus

De rode Tijgerlotus is een zeer fraaie aquariumplant welke in centraal Afrika voorkomt. Hij valt onder de groep van de waterlelies welke we hier in Nederland ook veelvuldig in sloten en vijvers tegenkomen. De plant heeft bij aanschaf een knolletje waar meestal een paar kleine bladeren uitsteken. Plant dit knolletje zo dat deze net onder het zand of grind ligt, met de kleine bladeren net boven het bodemsubstraat. Op deze manier kan de plant al licht vangen met zijn bladeren om vervolgens flink door te kunnen groeien.

Bemesting
Om deze eyecatcher goed te laten groeien zijn er een paar basisbehoeften; zoals alle rode planten heeft de rode Tijgerlotus een grotere behoefte aan ijzer. Daarom wordt dit aquarium extra bemest met ijzer. Ferro van het merk Easy Life is wat wij hiervoor gebruiken. Daarnaast hebben rode planten ook grotere vraag naar verlichting. Wanneer er niet voldoende verlichting boven het aquarium hangt zal de plant snel zijn mooie rode kleur verliezen.

Snoeien
De rode Tijgerlotus is een waterlelie, dat betekend dus dat deze plant drijfbladeren maakt. Wanneer deze niet worden gesnoeid zullen deze veel licht wegnemen van de planten welke lager in het aquarium staan. De rode Tijgerlotus laat zich gemakkelijk snoeien; u knipt de stengel van het blad dus u wilt verwijderen weg op ongeveer 2 centimeter boven de bodem. Op deze manier kunt u deze mooie aanwinst gemakkelijk laag houden.