Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Centropyge ferrugata

Nederlanse naam:

Roestige dwergkeizer

Familie:

Pomacanthidae (keizersvissen)

Herkomst:

Pacific Ocean, Filippijnen

Lengte:

tot 10 cm. maar vaak kleiner

Voortplanting:

Eierleggend (vrijlegger)

Roestige dwergkeizer

Ondergewaardeerde vis
De verzorger van dit aquarium vind dat de Roestige dwergkeizer iets meer in de spotlight mag komen te staan. Om de een of andere reden lijkt dit een visje te zijn welke niet veel gehouden wordt in thuisaquaria, maar daar zou verandering in moeten komen (vind hij). In vergelijking met veel andere soorten dwergkeizers lijkt de Roestige dwergkeizer wel bijna op te lichten wanneer deze in beeld komt. Het type oranje dat deze vis heeft zie je ook niet terug bij andere vissen, dus voor een extra contrast in het aquarium is dit het perfecte visje.

Baby’s!
Omdat dit aquarium aan alle voorwaarden voldoet van de Roestige dwergkeizer, is elke avond een prachtig schouwspel te zien: paren en baby’s maken! In de avonduren begint het koppeltje elkaar op te zoeken, waarna hun paringsdans begint. Het mannetje stimuleert het vrouwtje om naar het water oppervlak te zwemmen. Dit doet hij door zachte aanrakingen aan haar flank en aarsvin. Eenmaal bij het water oppervlak laat het vrouwtje haar eitjes los en bevrucht het mannetje deze. Hopelijk kunnen we ooit in de toekomst deze eitjes opvangen en laten uitkomen.

Het aquarium
Om deze prachtige vissen goed te huisvesten zal er een aquarium nodig zijn van tenminste 250 liter. Daarbij komt kijken dat er geen familieleden van dezelfde soort worden gehouden. Wanneer u dit wel wilt doen is een aquarium nodig met een minimale inhoud van 350 liter nodig.

Geslachtsverandering
Het is bij veel vissen die in de wereldzeeën voorkomen niet ongebruikelijk dat zij van geslacht kunnen veranderen. Dit geldt ook voor alle Keizersvissen. De Gestreepte dwergkeizersvis is hier geen uitzondering op. De hele transitie heeft te maken met dominantie. Alle jongen worden geboren als vrouwtje en zij nemen elk een territorium in. Wanneer een ander vrouwtje dit territorium betreed, en deze blijft in dit territorium aanwezig, zal het meest dominante vrouwtje veranderen in een man. In dit territorium worden vanaf dit moment meerdere vrouwtjes getolereerd en op deze manier vormt het mannetje een harem. Wanneer het mannetje dood gaat, zal het meest dominante vrouwtje beginnen aan haar transitie in een man. Eenmaal een mannetje, kunnen ze niet meer terug veranderen in een vrouw.