Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Hemigrammus bleheri

Nederlandse naam:

Roodkopzalm

Familie:

Characidae (Karperzalmen)

Herkomst:

Rio Negro in Brazilië en Colombia (Zuid-Amerika)

Lengte:

tot 5 cm

Voortplanting:

Vrijlegger

Roodkopzalm

Samen staan we sterk
De Roodkopzalm is een echte scholenvis. Daarom moet deze is scholen worden gehouden om deze zich op hun gemak te laten voelen. In het wild vormen zij scholen van vele duizenden visjes, dit bied veiligheid tegen roofvissen die in de Rio Negro in grote aantallen aanwezig zijn. Hoe groter de school, des te veiliger ben je als individu is de redenatie.

‘Praten’ met kleuren
Aan de kleuren van vissen is af te lezen hoe ze zich voelen. Zo zijn deze visjes wanneer zij stress hebben erg donker gekleurd en wanneer het tijd word om te gaan slapen verkleuren ze naar bijna wit. Met de rode kleur op de kop waar ze de naam aan hebben te danken communiceren deze vissen ook met elkaar. Waar de Roodkopzalm van oorsprong vandaan komt, de Rio Negro (wat zwarte rivier betekend), is het water erg donker van kleur; te vergelijken met donkere thee. Hier kunnen de visjes elkaar gemakkelijk uit het oog verliezen, maar door meer bloed naar de kop te laten pompen, kleurt deze intenser rood, waardoor zij elkaar bij slecht zicht toch kunnen vinden.

Vernoemd
De Roodkopzalm die in het Latijns Hemigrammus bleheri word genoemd, is vernoemd naar hun ontdekker Heiko Bleher. Een man uit Zwitserland die de hele wereld over reist om nieuwe vissen en planten te ontdekken en te beschrijven. Een ander voorbeeld van een plant die naar hem is vernoemd is de Amazonezwaardplan; de Echinodorus bleheri.