Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Channa sp "Laos fireback"

Nederlandse naam:

Roodrug dwergslangekopvis

Familie:

Channidae (slangekopvissen)

Herkomst:

India, Laos, Myanmar, Cambodja, Vietnam

Lengte:

tot 20 cm

Voortplanting:

Muilbroeder

Roodrug dwergslangekopvis

Snakeheads
Slangekopvissen of hoe ze veelal in de hobby worden aangeduid snakeheads zijn redelijk primitieve roofvissen. Van de tot nu toe ruim 30 beschreven soorten zijn er enkele dwergslangekopvissen, hoewel deze dwergsoorten toch nog een lengte van wel 20 centimeter kunnen behalen, is dit inderdaad een dwerg in vergelijking met soorten die langer dan een meter kunnen worden! De <i>Channa</i> sp. Laos fireback is een ondersoort van de <i>Channa gachua</i>. Omdat deze soort nog niet wetenschappelijk is beschreven en onderzocht is er vrij weinig over deze vissen bekend. De roodrug dwergslangekopvis is een van de best houdbare soorten voor in het aquarium. Niet alleen omdat deze geen extreme lengte krijgt wanneer ze volwassen zijn, maar ook omdat deze soort het hele jaar door op dezelfde temperatuur gehouden kan worden. Veel soorten slangekopvissen hebben namelijk een koudere periode nodig, dit omdat dit in het wild ook gebeurd. Wanneer niet aan deze behoefte word voldaan, zal dit de levensduur van de vissen aanzienlijk verkorten.

Broedzorg
De Roodrug dwergslangekopvis is zoals alle varianten die onder de <i>Channa gachua</i> vallen, een muilbroeder. Beide ouders zorgen om de beurt voor de eieren en later voor de jongen wanneer deze vrij rondzwemmen. Wanneer het moment is aangebroken dat de jongen vrij rondzwemmen in het aquarium, zullen deze extreem fel verdedigd worden door papa en mama. En met extreem fel, dan bedoelen we écht extreem fel. Dit kan leiden tot het uitmoorden van vissen welke als bedreiging worden gezien!

Roofvissen
Alle slangekopvissen, ongeacht hoe groot ze worden, zijn echte roofvissen. Dat betekend dat ze elk moment van de dag honger hebben en dat alles wat in hun bek past daar ook in verdwijnt. In het aquarium kan er met verschillende soorten diepvriesvoer gevoerd worden; krill, rode muggenlarven, stukjes inktvis en garnalen. Maar ook regenwormen en krekels worden maar al te graag verorberd.