Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Valenciennea longipinnis

Nederlandse naam:

Slaapgrondel

Familie:

Gobiidae (grondels)

Herkomst:

Indische Oceaan en Stille Oceaan

Lengte:

tot 18 cm.

Voortplanting:

Eierleggend

Slaapgrondel

Heel de dag druk
Zandhappers zijn er maar de hele dag druk mee: zand filteren. In het zand leven namelijk kleine organismen waar zij zich mee voeden. Omdat deze organismen erg klein zijn, moeten zij er dus erg veel van eten, om voldoende calorie├źn binnen te krijgen. Gelukkig wordt er voldoende bijgevoerd in de vorm van korrels en voedsel uit de diepvries, waardoor zij niets tekort komen. Wanneer u deze dieren wilt aanschaffen, houd er dan rekening mee dat ze meerdere keren per dag bijgevoerd moeten worden!

Hoogspringers
Ondanks dat deze vissen zich voornamelijk ophouden op en rond de bodem, zijn het erg goede springers, waardoor de dieren vaak opgedroogd naast het aquarium worden gevonden. Daarom zijn hoge springschotten van groot belang, of een aquarium met een dichte lichtkap zodat ze niet uit het aquarium kunnen springen.

Slapen in een bunker
Het klaarmaken voor de nacht is een waar ritueel. Ongeveer 1.5 uur voordat de nacht valt, gaan de dieren aan de slag om hun slaapplaats in orde te maken. Deze bevind zich vaak onder een steen welke op de bodem is geplaatst. Zij hebben hier al het zand verwijderd zodat zij gedurende de nacht in een soort bunker verblijven. Vervolgens maken zij de ingang dicht met zand dat nog in het hol ligt, zodat eventuele nacht actieve roofvissen niet gemakkelijk bij de slaapgrondels kunnen komen, om deze op te eten.