Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Placidochromis phenochilus Tanzania

Nederlandse naam:

Spiegelvis

Familie:

Cichlidae (Cichliden)

Herkomst:

Malawi meer (Afrika)

Lengte:

Mannetje 25 cm. vrouwtje kleiner

Voortplanting:

Eierleggend (vrouwelijke muilbroeder)

Spiegelvis

Spiegelvis
Van alle vissen in het Malawimeer is de Spiegelvis misschien wel een van de meest opvallende. De naam heeft deze te danken aan het feit dat de mannetjes wanneer zij volwassen zijn oplichtende schubben krijgen. Hoe dominanter de man, hoe meer oplichtende schubben welke lijken op spiegels.

Gedrag
In het aquarium is dit een zeer vredelievende vis welke vrijwel geen agressie vertoont naar medebewoners en dus vrij makkelijk te combineren is met andere vissen uit het Malawimeer. Echter kunnen de mannen wel fors worden dus is dit een vis welke niet in een gemiddeld aquarium thuis horen. Een aquarium met de afmetingen 200x60x60 cm is een minimum.

Mama take’s care
De Spiegelvis is een vrouwelijke muilbroeder. Dat wil zeggen dat wanneer er eitjes worden afgezet en deze zijn bevrucht door het mannetje, het vrouwtje deze in haar bek neemt tot deze uitkomen. Dit duurt ongeveer 3 weken. Daarna zal mama haar jongen nog enkele dagen tot een week verzorgen en bij gevaar terug nemen in haar bek, maar na deze periode zullen de jongen voor zichzelf moeten zorgen, en uit de buurt blijven van grotere medebewoners welke hun als prooi zullen zien.