Wetenschappelijke naam:

Sinularia macropodia

Nederlandse naam:

Takvormig lederkoraal

Familie:

Alcyoniidae (Leder koralen)

Herkomst:

Oost-Afrika, Indische- en Stille Oceaan

Hoogte:

tot 50 cm

Dipete:

tot 20 mtr

Takvormig lederkoraal

Verlichting
Deze soort is licht behoevend, meestal hoe meer, hoe beter. HQI en LED verlichting wordt goed verdragen, mits zij na een gewenningsperiode hieraan gewend zijn.

Stroming
Deze koralen houden van een matige tot sterke stroming, welke elkaar afwisselen. Deze dient wel altijd indirect te zijn, wanneer deze dieren in de volle stroming staan is de kans groot dat het koraal zal wegkwijnen. Sinularia macropodia vervelt regelmatig. Soms is het nodig om handmatig te helpen om het koraal van deze vervelling te ontdoen. Dit kan in de vorm van wapperen met de hand boven het koraal, als de stroming in het aquarium toch niet voldoende is.

Houdbaarheid
Een zeer sterke en niet veel eisende soort, welke dus voor de beginnende aquariaan een aanrader is. De netelstoffen die deze soort afstoot zijn te verwaarlozen. Hierdoor kan de kolonie groter groeien zonder de omliggende koralen te pesten. Wanneer de soort groter groeit, neemt deze wel veel licht weg voor zijn buren. Omdat deze soort erg snel groeit, is het niet aan te raden om hem hoog in het aquarium te plaatsen.