Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Lobophytum sp.

Nederlandse naam:

Tapijtlederkoraal

Familie:

Alcyoniidae (Lederkoralen)

Herkomst:

Indo-Pacific, Sri Lanka, de Malediven

Hoogte:

25 cm

Diepte:

tot meer dan 15 meter maar meestal rond 5 tot 10 meter

Tapijtlederkoraal

Verlichting
Deze soort is licht behoevend, meestal hoe meer, hoe beter. HQI en LED verlichting wordt goed verdragen, mits zij na een gewenningsperiode hieraan gewend zijn.

Stroming
Deze koralen houden van een matige tot sterke stroming, welke elkaar afwisselen. Deze dient wel altijd indirect te zijn, wanneer deze dieren in de volle stroming staan is de kans groot dat het koraal zal wegkwijnen.

Houdbaarheid
Sterke maar toch niet al te makkelijk te houden lederkoraal; dit omdat deze toch wat hogere eisen stelt aan de waterkwaliteit. Ze lijken extra gevoelig te zijn voor een te grote vis bezetting, het vele voeren en daardoor ‘vuil ophopingen’ in de vorm van o.a. detritus in de bodem en onder en achter het gebouwde rif. Dit dient zoveel mogelijk verwijderd te worden door middel van water verversingen. Een goed werkend eiwit afschuimer is een must. Als de dieren goed gehouden worden zullen zij niet veel vervellen en staan ze zeer regelmatig open, waardoor de witte poliepen tot 5 mm. groot zichtbaar zijn. Gericht voeren is geen noodzaak, maar wanneer dit toch 1 tot 2 keer per week gebeurd, wordt dit gedaan met cyclops en artemia naupliën.

Opmerkingen
Deze soort lijkt nog gevoeliger dan andere Lobophytum-soorten voor netelen, aanraking en verplaatsen. Het is niet uitzonderlijk dat ze na plaatsing in een ander aquarium enkele weken gesloten blijven. De grootste ‘fout’ die men dan kan maken, is het koraal nog een keer te verplaatsen, waardoor het nóg langer duurt voor de poliepen weer zichtbaar open staan.