Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Dawkinsia denisonii

Nederlandse naam:

Torpedo barbeel

Familie:

Cyprinidae(eigenlijke karpers)

Herkomst:

India

Lengte:

tot 15 cm

Voortplanting:

Vrijlegger

Torpedo barbeel

Bedreigde diersoort
De Torpedo barbeel is sinds 2019 door de IUCN als bedreigde diersoort bestempeld. Ondanks dat de meeste dieren welke in de handel te verkrijgen zijn, zijn nagekweekt (dus niet uit het wild gevangen), is door de populariteit van deze aquariumvis een van de oorzaken van het laten slinken van de populatie in het wild. Ook zijn het verdwijnen van leefgebied en vervuiling de oorzaak dat er in het wild 50% tot 70% minder vissen zwemmen als 15 jaar geleden.

In het aquarium
De Torpedo barbeel draagt deze naam niet voor niets. Niet enkel vanwege het torpedoachtige lichaam, maar ook vanwege zijn zwemgedrag. Het is een zeer actieve zwemmer, welke dus ook veel zwemruimte nodig heeft. Daarom is een aquarium van minimaal 160 cm aan te raden. Omdat deze vissen erg actief zijn, is het niet verstandig om deze vissen te houden met rustige vissen zoals Fantoomzalmen of kleinere tetra’s.

Naamgeving
De Latijnse benaming voor de Torpedo barbeel is de laatste jaren diverse keren veranderd. Maar sinds enige tijd heeft deze de naam <i>Dawkinsia denisonii</i>. De eerste naam is ter ere van Richard Dawkins; een beroemd evolutiebioloog. De tweede naam, de soortnaam is een verwijzing naar Sir William Denison; hij was de gouverneur van de provincie Madras in India in de jaren 1860.