Vivarium 10 | Algemeen

Verzorger

Mijn naam is Grard-Jan Visser en ik ben al sinds het ontstaan van deze permanente tentoonstelling lid van de aquarium vereniging. In 1994 verzorgde ik al het Discus aquarium dat hier toen stond. In die tijd kwam ik hier elke dag om deze dieren te voeren en eens per week werd er water gewisseld. Dat deed ik toen met regenwater dat ik thuis opving in grote bakken. We hadden destijds grote schuren staan waardoor er gemakkelijk veel regenwater opgevangen kon worden. Per keer nam ik 1000 liter regenwater mee, waardoor er erg veel water ververst kon worden. Gelukkig is het nu allemaal iets makkelijker omdat we nu door middel van een paar kraantjes open en dicht te zetten we water kunnen verversen met osmose water, wat ongeveer dezelfde werking heeft; namelijk gemakkelijk het water zuurder te maken. Na ongeveer 10 jaar door omstandigheden geen vrijwilliger geweest te zijn, begon het toch weer te kriebelen en ben ik weer begonnen met het verzorgen van de Discusvissen. Daarnaast ben ik ook al vanaf het begin sponsor van één van de vele aquaria die wij hier tentoonstellen.

Algemene informatie Discusvissen Biotoop

Tot op heden zijn er 2 soorten discusvissen; de Symphysodon discus en de Symphysodon aequifasciatus. Laatst genoemde zwemt in dit aquarium. Het grootste zichtbare verschil tussen deze 2 soorten is te zien in de streeptekening welke op het lichaam van de vissen te zien is wanneer zij emotie tonen. Want ook vissen hebben emotie en zullen dit zeker naar elkaar laten zien. Wanneer dieren agressie tonen bijvoorbeeld komen de strepen heel duidelijk in beeld. Bij de Symphysodon discus is één streep heel duidelijk zichtbaar; deze wordt de ‘Heckelstreep’ genoemd, vernoemd naar haar ontdekker; de Oostenrijkse zoöloog en ichtyoloog Johann Jakob Heckel.

Back to nature
In dit aquarium is een schitterende achterwand te zien. Deze is afkomstig van het merk Back To Nature. Toen we deze achterwand hebben aangeschaft hadden we geen idee dat deze eigenlijk zo lomp was. We hadden al een aquarium gelijmd, maar omdat deze te ondiep was, hebben we een nieuw aquarium moeten lijmen. Nu lijkt het alsof dit huidige aquarium niet zo heel diep is, maar achter deze mooie achterwand zit nog een ruimte die minimaal net zo diep is. Het is een prachtige wand, maar wanneer u er zelf 1 wilt aanschaffen, houdt hier dan rekening mee, want u raakt een groot gedeelte van de zwemruimte voor de vissen kwijt.

Onderhoud
Het onderhoud aan dit aquarium is niet niets. Omdat de dieren op een hogere temperatuur zitten moet er ook vaker gevoerd worden omdat de stofwisseling (metabolisme) van de dieren sneller werkt. Hierdoor raakt het water sneller vervuild met nitraat en dit moet uit het water gehaald worden. Dit gebeurd door een wekelijkse waterwissel. Elke week gaat er minimaal 1/3 van het water uit en komt er vers water in. Voor de helft met gedemineraliseerd water (dit wordt ook wel demi ofosmose water genoemd) en de andere helft met normaal water uit de kraan.