Vivarium 13 | Techniek

Verlichting

Boven dit aquarium hangen 2 LED strips van het merk JMB aqualight. Dit zorgt ervoor dat het water egaal verlicht is. Maar omdat we geprobeerd hebben dit aquarium zo natuurlijk mogelijk na te bootsten, hebben we ook een LED spot boven dit aquarium opgehangen. Deze spot heeft een wattage van 30 Watt. De kleur is warmwit en deze zorgt ervoor dat de rimpeling van het water op de bodem te zien is. Daarnaast lijkt het net of de zon via het bladerdak in deze nagebootste beekloop schijnt.

Filtratie

Onder dit aquarium staan 2 grote potfilters. Per filter stroomt 1000 liter water, per uur. Deze filters zijn gevuld met keramische pijpjes. Deze hebben een poreus oppervlak, waardoor bacteriën hier gemakkelijk aan hechten. Deze bacteriën breken alle afvalstoffen af die de vissen produceren. Dit heet met een mooi woord nitrificatie. Daarnaast zitten er ook filterwatten in, deze zorgen ervoor dat al het grove vuil uit het water wordt gefilterd.

Verwarming

Omdat er in onze ruimte verwarmingsbuizen geplaatst zijn voor het gebouw boven ons, heeft onze ruimte een constante temperatuur van ongeveer 24 graden. Daarom is het niet nodig om dit aquarium extra te verwarmen. Want de ideale temperatuur voor een gemiddeld aquarium is 24 tot 27 graden Celsius.