Vivarium 14 | Algemeen

Verzorger

Ik ben Rens Drost en sinds 2014 rijd ik iedere donderdagavond vanuit mijn werk naar AquaZoo Leerdam om met veel plezier mijn aquascape te onderhouden. In 2014 werd ik door een vriend waarmee ik sinds mijn jeugd de aquarium hobby deel, getipt over het bestaan van AquaZoo. Zonder aarzelen ben ik direct lid geworden, omdat het heerlijk is om je hobby met anderen te kunnen delen. Daarnaast is het ideaal dat je met alle voorzieningen binnen handbereik een groot aquarium mag onderhouden. En eens in de paar jaar volledig opnieuw in te richten. De laatste keer dat ik dit heb gedaan was in 2016 en sinds die tijd groeit en bloeit dit aquarium al. Voor mij is AquaZoo Leerdam daarom een groot plezier om onderdeel van te zijn en de ideale plek om na een week hard werken je hoofd leeg te kunnen maken. Ik hoop dat jullie ook zo kunnen genieten van mijn aquarium.

Wat is aquascape?!

De naam aquascape is afkomstig uit het Engelse begrip ‘landscape’. Er zijn enorm veel verschillende stijlen aquascapes, net als dat er zoveel verschillende landscapes (landschappen) zijn. Iemand die een aquascape maakt, wordt een aquascaper genoemd. En voor een aquascaper kan alles wat hij in een landschap ziet, dienen als inspiratiebron om een aquascape te maken. Dus een onderwater landschap. Geprobeerd word om een stukje ongerepte natuur na te bootsen. Wanneer men aquascape zegt, komt daar gelijk één naam achteraan; Takashi Amano. Deze man uit Japan is met dit fenomeen begonnen en binnen enkele jaren won deze manier van aquarium inrichten zo’n grote populariteit dat mensen in Europa en Amerika hem als grote voorbeeld zien. Hij werd al snel een graag geziene gast op conferenties en vloog de hele wereld over om lezingen en demo’s te geven over het perfecte plaatje en zijn technieken van inrichten. Zijn grootste project had hij in het Lisbon Oceanarium in Lissabon, Portugal. Op 21 april 2015 werd dit mega aquarium met een lengte van 40 meter, hoogte van 1,2 meter en een diepte van 2 meter en een inhoud van 160.000 liter water geopend. Dit bleek ook zijn laatste kunstwerk te zijn, want op 4 augustus van datzelfde jaar overleed Takashi Amano op een leeftijd van slechts 61 jaar.

Geschiedenis van dit aquarium

Dit aquarium heeft een leuke geschiedenis. Want dit aquarium heeft lang geleden in een stationshal van de NS gestaan. Destijds was het een zeewater aquarium en werd onderhouden door onze huidige verzorger van het haaien aquarium (vivarium 3). Hij was in die tijd treinmachinist bij de NS en toen al een zeewater aquariaan in hart en nieren. Nadat de directie had besloten dat dit aquarium moest verdwijnen, werd deze geschonken aan ons bij AquaZoo Leerdam. Sinds die tijd staat dit aquarium al op deze plaats.