Vivarium 14 | Techniek

Verlichting

Boven grote aquascape aquarium hangen maar liefst 6 LED strips van het merk SuperFish. 4 hiervan zijn ‘bright’. Dit is verlichting die helder wit van kleur is. Dit is voor de groei van de planten erg belangrijk. De andere 2 zijn ‘colour’ en hebben meer rood in het spectrum. Hierdoor komen de kleuren van de vissen beter uit. Het voordeel van deze lampen is dat deze gemakkelijk zijn in te bouwen in standaard aquaria van bijvoorbeeld het merk Juwel. Hierbij worden handige voetjes geleverd zodat deze in de lichtkap worden gemonteerd.

Filtratie

Onder dit aquarium staat een groot potfilter. Door dit filter stroomt per uur 1000 liter water. Dit filter is gevuld met keramische pijpjes. Deze hebben een poreus oppervlak, waardoor bacteriën hier gemakkelijk aan hechten. Deze bacteriën breken alle afvalstoffen af die de vissen produceren. Dit heet met een mooi woord nitrificatie. Daarnaast zit er in het potfilter ook filterwatten. Deze vangen al het grove vuil op dat via het filter wordt opgezogen. Hierdoor blijft er zo min mogelijk zweefvuil in het aquarium.

CO2

CO2 of koolstof is nodig om de groei van de planten te bevorderen. Door middel van het toevoegen van CO2 kan de zuurgraad (Ph) omlaag gebracht worden. Planten groeien het best bij een zuurgraad van Ph 6.7 en dat is waar de CO2 installatie op is afgesteld. Doormiddel van een sensor in het aquarium wordt de zuurgraad op pijl gehouden.

Verwarming

Omdat er in onze ruimte verwarmingsbuizen geplaatst zijn voor het gebouw boven ons, heeft onze ruimte een constante temperatuur van ongeveer 24 graden. Daarom is het niet nodig om dit aquarium extra te verwarmen. Want de ideale temperatuur voor een gemiddeld aquarium is 24 tot 27 graden Celsius.