Vivarium 15 | Techniek

Verlichting

De verlichting boven dit aquarium zijn 4 vernieuwde LED strips van het merk JMB aqualight, deze zijn in 2018 aangebracht. Het grote voordeel van LED verlichting is dat zij veel minder energie verbruiken dan de ouderwetse zogenaamde T5 verlichting. Dit zijn de welbekende TL buizen, maar dan dunner. Naast het feit dat ze minder energie verbruiken, worden zij ook veel minder warm, waardoor er geen apart koelsysteem op de zeewater aquaria geplaatst hoeft te worden, want bij een te hoge temperatuur zullen de koralen sterven .

Filtratie

Onder dit aquarium staat een biologisch filter. In de volksmond word dit ook wel een bioloog genoemd. Dit is een glazen bak, met hierin schotjes gelijmd. Aan de kant waar het water erin komt, gaat het water onder het schotje door, omdat deze een paar centimeter van de bodem gelijmd is. Bij het volgende schotje gaat het water over het schotje heen, omdat deze korter is dan de waterspiegel in het filter. Dit herhaald zich meerdere keren. Hierdoor ontstaan compartimenten welke gevuld zijn met diverse technische apparaten. Één daarvan is het koolfilter. Dit is een zogenoemd potfilter welke gevuld is met filterkool. Dit filterkool neemt alle schadelijke stoffen op en zorgt dat het water niet verkleurd. Door dit koolfilter stroomt per uur 400 liter water

Eiwitafschuimer

Ook staat er een eiwit afschuimer in. Dit is te vergelijken met een fenomeen dat we allemaal kennen; namelijk de schuimkoppen welke we op het strand van Scheveningen kunnen vinden. Een eiwit afschuimer is een koker waar veel water doorheen word gepompt. Dit wordt gecombineerd met extreem veel kleine zuurstofbelletjes. Alle onverteerde eiwitten welke in het aquarium terecht komen door bijvoorbeeld het voedsel, plakt vast aan de zuurstofbellen en zo ontstaat er schuim. Dit schuim met al deze stoffen welke het water erg kunnen vervuilen worden opgevangen in een beker. Deze moet elke 2 dagen worden schoongemaakt. Per uur stroomt er 2400 liter water door deze koker. Tot slot staat er aan het eind van dit biologisch filter de opvoerpomp. Deze pompt het compleet gefilterde water terug het aquarium in met een snelheid van 3200 liter per uur.

Verwarming

Omdat er veel techniek in en rond dit aquarium is verwerkt, waaronder ook nog eens 3 stromingspompen in het aquarium, wordt het water automatisch verwarmd. Het aquariumwater dient als het ware als koelwater voor alle pompen etc. Daarom is het niet nodig om dit aquarium extra bij te verwarmen met een thermostaat.