Vivarium 16 | Algemeen

Verzorger

Mijn naam is Edwin Verkuyl en ik woon in Zijderveld, een klein dorpje vlakbij Leerdam. Al sinds 2003 ben ik vrijwilliger bij AquaZoo Leerdam, ik was toen 14 jaar oud. Toen heette het nog ‘ga in Leerdam naar de haaien’. Via via kreeg ik te horen van wat er in de kelder van het oude verzorgingshuis te vinden was. Sinds dien ben ik hier niet meer weg te slaan. Destijds had ik 5 aquaria op mijn slaapkamertje staan, maar door tijdgebrek heb ik deze toen moeten opruimen. Gelukkig had ik nog deze onderwater dierentuin waar ik naar lieve lust mijn hobby kon uitvoeren. Door de jaren heen heb ik bijna alle aquaria wel onderhouden, maar nu heb ik er nog 3 op mijn naam staan; dit aquarium is er 1 van; het grootste beplante aquarium dat in onze ruimte te vinden is. Je kunt mij zomaar in het wild tegenkomen bij AquaZoo Leerdam, want ik zie al deze aquaria en haar inwoners als mijn kindjes, welke ik heel graag verzorg. Nadat ik 10 jaar als hovenier gewerkt heb, heb ik van mijn hobby ook mijn werk kunnen maken; ik ben namelijk gaan werken bij de grootste importeur op gebied van zeewater dieren: de Jong Marinelife in Spijk welke ook een sponsor is van onze dierentuin.

Algemene informatie

Dit mega aquarium heeft een afmeting van ruim 3 meter lang, 70 centimeter diep en 80 centimeter hoog. Wat neerkomt op een totale inhoud van 1700 liter water! Dat is ook wel nodig voor de vissen welke in dit aquarium zijn gehuisvest. De cichliden die in dit aquarium even worden namelijk 30 centimeter of groter! Daarnaast zwemt er een grote kogelvis in dit aquarium en die kan een lengte bereiken van wel 70 centimeter! Dit aquarium is in december 2021 compleet vernieuwd; gedurende de Corona lockdown hebben de vrijwilligers van aquarium vereniging de Discus / AquaZoo-Leerdam niet stil gezeten.

Inrichting

De vissen in dit aquarium leven van oorsprong in het Tanganyikameer welke is gelegen in oost Afrika. op de bodem van dit meer liggen heel veel grote rotsblokken verspreid over de bodem en plantengroei is er niet al te veel. Vandaar dat er in dit aquarium geen aquariumplanten geplaatst zijn. Wel zijn er grote rotsblokken geplaatst; dit zijn geen echte stenen, maar van kunststof. Ook de achterwand is van kunststof en komen samen van het merk RockZolid. Omdat de stenen hol van binnen zijn, scheelt dit enorm veel gewicht op de bodem.