Vivarium 16 | Algemeen

Verzorger

Hoi, mijn naam is Han Donker en ik woon in Nieuwegein. Ik ben in 2012 lid geworden van aquarium vereniging de Discus. Het heeft even geduurd voordat ik vrijwilliger ben geworden, maar sinds ik dit aquarium doe onderhouden zie ik de donderdagavond als een wekelijks uitje. Vooral om met hobbygenoten over aquaria te praten en te leren. Ook maak ik veel gebruik van het winkeltje dat op de clubavond geopend is voor de leden. Ik koop hier vooral diepvriesvoer voor mijn vissen thuis. Ik heb meerdere aquaria met cichliden en ze zijn dol op wat grover voer zoals mosselen en garnalen, want ik heb grote roofvissen uit het Afrikaanse Malawimeer.

Algemene informatie

Dit mega aquarium heeft een afmeting van ruim 3 meter lang, 70 centimeter diep en 80 centimeter hoog. Wat neerkomt op een totale inhoud van 1700 liter water! Dat is ook wel nodig voor de vissen welke in dit aquarium zijn gehuisvest. De cichliden die in dit aquarium even worden namelijk 30 centimeter of groter! Daarnaast zwemt er een grote kogelvis in dit aquarium en die kan een lengte bereiken van wel 70 centimeter! Dit aquarium is in december 2021 compleet vernieuwd; gedurende de Corona lockdown hebben de vrijwilligers van aquarium vereniging de Discus / AquaZoo-Leerdam niet stil gezeten.

Inrichting

De vissen in dit aquarium leven van oorsprong in het Tanganyikameer welke is gelegen in oost Afrika. op de bodem van dit meer liggen heel veel grote rotsblokken verspreid over de bodem en plantengroei is er niet al te veel. Vandaar dat er in dit aquarium geen aquariumplanten geplaatst zijn. Wel zijn er grote rotsblokken geplaatst; dit zijn geen echte stenen, maar van kunststof. Ook de achterwand is van kunststof en komen samen van het merk RockZolid. Omdat de stenen hol van binnen zijn, scheelt dit enorm veel gewicht op de bodem.