Vivarium 17 | Algemeen

Verzorger

Mijn naam is Edwin Verkuyl en ik woon in Zijderveld, een klein dorpje vlakbij Leerdam. Al sinds 2003 ben ik vrijwilliger bij AquaZoo Leerdam, ik was toen 14 jaar oud. Toen heette het nog ‘ga in Leerdam naar de haaien’. Via via kreeg ik te horen van wat er in de kelder van het oude verzorgingshuis te vinden was. Sinds dien ben ik hier niet meer weg te slaan. Destijds had ik 5 aquaria op mijn slaapkamertje staan, maar door tijdgebrek heb ik deze toen moeten opruimen. Gelukkig had ik nog deze onderwater dierentuin waar ik naar lieve lust mijn hobby kon uitvoeren. Door de jaren heen heb ik bijna alle aquaria wel onderhouden, maar nu heb ik er nog 3 op mijn naam staan; dit aquarium is er 1 van; het grootste beplante aquarium dat in onze ruimte te vinden is. Je kunt mij zomaar in het wild tegenkomen bij AquaZoo Leerdam, want ik zie al deze aquaria en haar inwoners als mijn kindjes, welke ik heel graag verzorg. Nadat ik 10 jaar als hovenier gewerkt heb, heb ik van mijn hobby ook mijn werk kunnen maken; ik ben namelijk gaan werken bij de grootste importeur op gebied van zeewater dieren: de Jong Marinelife in Spijk welke ook een sponsor is van onze dierentuin.

Aquarium

Dit aquarium heeft een geschiedenis. Het is namelijk geschonken door iemand uit Son en Breugel. Destijds was dit een zeewater aquarium en werd onderhouden door een bedrijf. Echter de eigenaar moest verhuizen en de nieuwe bewoners wilden het huis enkel kopen als het aquarium verwijderd zou worden. Eerst zou deze worden opgehaald, om vervolgens in een kinderziekenhuis in Polen geplaatst te worden. Maar op het laatste moment werd dit afgezegd. Daarna kregen wij als AquaZoo Leerdam een telefoontje over dit gebeuren. Er zat een kleine tijdsdruk op, want dit aquarium moest binnen 2 weken verwijderd zijn. Op een woensdagavond zijn 3 leden een kijkje gaan nemen bij het aquarium, op donderdagavond werd besloten dat we dit reusachtige aquarium op zouden gaan halen en op zaterdag zijn we er met een grote bus, 5 personenauto’s, 4 aanhangwagens en 10 vrijwilligers naar toe gegaan. Het was een lange dag die begon om 6 uur in de ochtend en eindigde om 8 uur inde avond. Maar toen stond alles in Leerdam. Alle techniek, alle filters, alle vissen, al het zand, de stenen, de koralen, het aquarium. Alleen het stalen frame konden we niet mee nemen. Daarvoor is een klein groepje vrijwilligers de week erop nog een keer naar Son en Breugel gereden.