Vivarium 17 | Techniek

Verlichting

Omdat dit aquarium erg groot en relatief erg diep is, zijn wij lang op zoek geweest naar de juiste verlichting. Niet elk type verlichting is krachtig genoeg om door 80 cm. water door te dringen tot op de bodem. Althans krachtig genoeg om de planten van voldoende licht te voorzien zodat deze ook kunnen groeien. Na 2 jaar zoeken hebben we de meest ideale lampen gevonden van het merk JMB aqualight. Boven dit grote aquarium hangen 3 krachtige power LED ‘tegels’. Deze zijn 50 x 50 cm en geven een enorme hoeveelheid licht af. Elke ‘tegel’ heeft een wattage van 150 Watt.

Filtratie

Een goed filter is van essentieel belang om een aquarium in balans te houden. Het filter zorgt ervoor dat alle afvalstoffen welke giftig kunnen zijn voor de dieren, worden afgebroken. Dit noemen we nitrificatie. Onder dit grote aquarium van 3600 liter water inhoud staan maar liefst 4 enorme potfilters. Een potfilter is als het water een cilinder, welke is gevuld met poreus filtermateriaal. Hierop gaan bacteriën zitten welke zorgen dat de schadelijke stoffen worden omgezet in minder schadelijke stoffen, welke weer als voeding dienen voor de planten. Daarnaast zit er filterschuim en filterwatten in deze filters. Deze zorgen dat het grovere vuil zoals plantenresten en vuil dat van het kienhout afkomt worden opgevangen. Per potfilter stroomt er 2400 liter water per uur. Dat komt neer op 9600 liter water per uur dat er door deze 4 krachtige filters wordt gezuiverd.

Verwarming

Vanwege alle techniek op dit aquarium is extra verwarmen niet nodig. De techniek geeft warmte af en op die manier wordt het aquariumwater verwarmt tot ongeveer 26 graden Celsius.

CO2

CO2 of koolstofdioxide is voor de groei van planten van essentieel belang. CO2 wordt door de vissen uitgescheiden en door de planten weer omgezet in zuurstof. Zuurstof wordt weer door de vissen opgenomen en zo is het cirkeltje weer rond. Maar omdat er zoveel planten in staan is extra bemesting van de planten noodzakelijk. CO2 is een gas. Deze zit opgeslagen in een stalen fles en door middel van een sensor die aangeeft hoeveel CO2 er toegediend moet worden, gaat er een signaal af en begint er een mechanisme werken die het CO2 gas toedient.