Vivarium 19 | Algemeen (oud)

Verzorger

Hoi! Ik ben Enrico Heijkoop en ik woon in Asperen. In 2018 ben ik lid geworden van de aquarium vereniging. Ik heb zelf thuis 2 schildpadden en om die reden ben ik in eerste instantie naar de vereniging gekomen. Om informatie op te doen, maar sindsdien ben ik me ook meer in aquaria gaan storten. Ik heb ook nog even een aquarium gehad, maar omdat die lek is gegaan heb ik die opgeruimd. Ik wil graag nog meer dingen leren over aquarium planten, hoe deze goed te onderhouden en te verzorgen zijn en dat lukt goed bij deze aquarium vereniging waar veel kennis aanwezig is op de onderhoudsavond.

Geschiedenis

Dit aquarium heeft een hele geschiedenis. Dit aquarium stond namelijk in de jaren ’80 bij onze huidige penningmeester én verzorger van het haaien aquarium (Vivarium 3) in de woonkamer. Maar de bouwer van dit aquarium had een grote fout gemaakt; het glas was te dun! Omdat het aquarium best hoog is, is er dikker glas nodig. Maar om deze helemaal af te breken was zonde. Dus zijn er een soort glazen ribben in het aquarium gelijmd. Dit ter versteviging en het heeft gewerkt en werkt nog steeds!
In die tijd was het een zoutwater aquarium. Dat was toen in opkomst. Vanwege de interesse van
onze penningmeester in zoutwater aquaria en regelmatig naar lezingen gaan die werden
georganiseerd door zeewater aquarium vereniging Cerianthus in Utrecht (welke nog steeds bestaat)
is hij opgeklommen naar de top van Nederland met dit aquarium! Inmiddels heeft hij thuis geen
aquarium meer, maar zijn aquarium heeft bij ons een tweede leven gekregen.

Do it yourself (D.I.Y.) achterwand

In 2017 is dit aquarium helemaal gerenoveerd. Destijds was het een zoutwater aquarium. We hebben toen besloten om deze zeldzame Malawi cichliden te houden. Maar daarvoor moest er flink wat veranderen aan de inrichting. Het Malawimeer ligt bezaaid met grote stenen. Maar deze zijn natuurlijk erg zwaar voor in een aquarium. Daarom heeft onze coördinator én verzorger van o.a. het Congo aquarium (aquarium nummer 17) van piepschuim een achterwand gemaakt. Van grote blokken heeft hij op creatieve manier geprobeerd rotsblokken na te maken. Vervolgens zijn deze blokken ingesmeerd met tegellijm waar een kleurstof doorheen gemengd zat. Nadat hij hier een paar weken mee bezig is geweest, was hij tevreden en heeft hij de achterwand 3 keer ingesmeerd met een epoxy (hars). Deze beschermt de wand tegen erosie en kapotgaan. Vervolgens zijn hij en de voormalig eigenaar naar zeeland gegaan om daar de juiste stenen uit te zoeken die overeen kwamen met de kleur van de achterwand. Het totaal aantal kilo steen dat er in ligt komt neer op ongeveer 350 kg.