Vivarium 19 | Algemeen

Verzorger

Mijn naam is Jan-Willem Bruins. Ik ben sinds juli 2020 lid van de AV De Discus en sinds ruim een jaar vrijwilliger in Aquazoo.
Ik heb thuis ( nog ) geen aquarium, maar ik wilde heel graag weer beginnen met de aquariumhobby, na een “pauze” van ongeveer 30 jaar.
Ik dacht, als ik nu lid word van de Discus en vrijwilliger kan worden bij Aquazoo, dan weet ik gelijk of ik het nog in mijn vingers heb en of ik het nog wel leuk vind. Dit om te voorkomen dat ik thuis de boel overhoop haal en dan ineens erachter kom dat het toch allemaal niet zo leuk meer is. Dat zou zonde zijn.
Maar gelukkig is dat niet gebeurd. Ik heb al zoveel kennis opgedaan hier bij Aquazoo en De Discus, echt heel fijn. Er is zoveel kennis hier en iedereen helpt je ook goed op weg. Alles kun je vragen, we zijn er om elkaar te helpen. Inmiddels heb ik aardig mijn draai gevonden en kom ik 2 keer per week naar Leerdam, soms 3 keer, ik woon in Diemen, dus niet echt om de hoek, maar het is zeker te doen. De clubavond op donderdag is heel erg goed en gezellig. Mijn rooster van mijn werk is ook veranderd, ik kan uitslapen op vrijdag, dus ik kan het laat maken op de donderdag avond. En door deze goede ervaringen heb ik nu besloten om thuis in Diemen ook een aquarium te gaan plaatsen. Het wordt een heel project, dus hoop wel het dit jaar nog gaat lukken. Ik hou van planten, dus ik denk dat het een volle plantenbak wordt, een gezelsschaps aquarium, zoetwater, van alles wat, maar misschien toch ook een beetje in de stijl van het Japanse AquaDesignAmano, een strakke stijl van onderwater tuinieren waar ik ook wel van hou. Ik zie het wel, het aquarium komt er in ieder geval.
Bij Aquazoo verzorg ik de bakken 13 en 19. Bak 13 is de “Aziebak”, en bak 19 is de Zuid Amerika biotoop, we noemen het vaak de “Maanvissenbak”, maar er zwemmen ook een heleboel andere vissen rond in dit aquarium. Bak 19 draait sinds half januari 2022.

Algemene informatie

Er zijn tot nu toe 3 verschillende soorten Maanvissen bekend; de Pterophyllum altum (de hoge maanvis), de Pterophyllum leopoldii (de rotsmaanvis) en de Pterophyllum scalare (de gewone maanvis), deze laatste zwemt in dit aquarium. Binnen deze verschillende soorten maanvissen bestaan er ontzettend veel kleurvormen en variëteiten. Veelal zijn de kleurvormen gekweekt en gehybridiseerd. Dat wil zeggen dat dit kleurvormen zijn die in de natuur niet voorkomen omdat de mens deze jarenlang heeft geselecteerd op een bepaalde kleur of tekening, waardoor er nu zelfs rode maanvissen te koop zijn. Hier zijn wij als liefhebbers en als dierentuin natuurlijk geen fan van.

Het aquarium

Onze groep dieren zwemt in een aquarium met een inhoud van ongeveer 700 liter. Dat is de minimale afmeting als men een grotere groep van deze dieren wil houden. Want wanneer het geen broedperiode is, zwemmen zij gebroederlijk naast elkaar, maar wanneer het weer omslaat en daarmee de luchtdruk ook anders wordt, is dit het startsein voor de maanvissen om eieren af te gaan zetten. Dit gebeurd met redelijk wat bombarie als het aankomt op het innemen van het beste plekje om de eieren af te zetten. Hierbij word het beste plekje goed beschermd door beide ouders. Daarbij hebben de dieren die geen partner hebben kunnen vinden voldoende ruimte nodig om zichzelf in veiligheid te kunnen brengen.