Vivarium 2 | Algemeen

Verzorger Erik (links op de foto)

Hoi, mijn naam is Erik en ik woon in het mooie Heukelum. Ik ben in 1992 lid geworden van de vereniging die toen de tentoonstelling hield met de naam “Ga in Leerdam naar de haaien”. Sinds die tijd kom ik nog steeds met veel plezier elke donderdagavond naar AquaZoo Leerdam om hier dit aquarium te onderhouden. Destijds heeft mijn buurjongen mij aangestoken met het aquarium virus. Hij had zelf een bak van een meter en hij wilde een grotere. Dat aquarium had ik overgenomen, maar dan wel onder de voorwaarden dat ik lid werd van aquarium vereniging de Discus. In die tijd had ik nog geen kaas gegeten van vissen en aquariumplanten, maar al snel werd me dit duidelijk toen ik begon met het vrijwilligerswerk. In die periode ben ik ook steeds meer kleine dingetjes erbij gaan doen voor de club; waaronder het bijvullen van het voer voor de vissen. Dat is nu inmiddels ook al 26 jaar. Vanaf het eerste begin dat ik hier een aquarium kwam onderhouden ben ik honkvast gebleven, aquarium nummer 2, wat door interne verhuizingen destijds aquarium nummer 1 was, verzorg ik al vanaf 1992! Ik kan iedereen aanraden om lid te worden of verzorger te worden van een van de aquaria hier, want er is enorm veel kennis in huis want er zijn leden die al wel 40 jaar ervaring hebben in het bijhouden van een aquarium en de clubavonden zijn erg gezellig, die doorgaan tot in de late uurtjes, want naast het verzorgen, houden we er ook van om met elkaar een biertje te drinken.

Verzorger Enrico (rechts op de foto)

Hoi! Ik ben Enrico Heijkoop en ik woon in Asperen. In 2018 ben ik lid geworden van de aquarium vereniging. Ik heb zelf thuis 2 schildpadden en om die reden ben ik in eerste instantie naar de vereniging gekomen. Om informatie op te doen, maar sindsdien ben ik me ook meer in aquaria gaan storten. Ik heb ook nog even een aquarium gehad, maar omdat die lek is gegaan heb ik die opgeruimd. Ik wil graag nog meer dingen leren over aquarium planten, hoe deze goed te onderhouden en te verzorgen zijn en dat lukt goed bij deze aquariumvereniging waar veel kennis aanwezig is op de onderhoudsavond.

Hybride inrichting

Dit aquarium met de afmetingen 250 x 50 x 50 cm. is begin 2020 compleet vernieuwd. Omdat het oude aquarium er al vanaf 1992 stond werd dit hoog tijd. De inrichting is wat we een ‘hybride Hollandse bak’ noemen. De traditionele ‘Hollandse bak’ wordt gekenmerkt door zogenoemde straatjes met planten, deze beginnen over het algemeen vlak voor de voorruit en deze lopen schuin en diagonaal omhoog richting het wateroppervlak. Ook staan er diverse opvallende planten in die als blikvanger en als solitair worden neergezet. Ook word de ‘Hollandse bak’ gekenmerkt doordat er zogenoemde terrassen in verwerkt zijn; deze zorgen ervoor dat er verhogingen komen met het bodemsubstraat. Door de keus om te werken met Spiderwood (het kronkeling gevormde hout dat te zien is) is er een element uit de Aquascape wereld toegevoegd. Dit is een recent ontwikkelde manier van inrichten en dit komt bij vivarium nummer 14 aan bod.

Spiderwood

In dit aquarium is gekozen om een ander type hout in het aquarium te plaatsen dan het traditionele kienhout. Spiderwood heeft zijn naam te danken aan de kronkeling vertakte vorm, die er in de verte uitziet als een spin; er zit een stronk met daaraan allemaal fijnere wortels: een spin. Deze stronk met wortels zijn afkomstig van de Rhododendron die in het woestijn gedeelte van China groeien.