Vivarium 20 | Algemeen

Verzorger

Mijn naam is Diëgo Abbel en ik ben in 2013 als jeugdlid begonnen als verzorger van dit aquarium. Al van kleins af aan ben ik gefascineerd door de natuur. Hoe iets nou werkt, waarom iets op die manier gaat, of om gewoon te kijken en te genieten van de schoonheid. Ik heb als kleine jongen een goudvis gekregen en stopte deze in een doodnormale vaas en ik kon daar heel de dag naar kijken. Ik ben toen in contact gekomen met een lid van de vereniging en zag dat ik ook samen met anderen deze hobby kon delen en hier veel informatie uit kon halen en veel kon leren. Niet veel later ben ik begonnen met een klein aquarium van 60 liter en van daaruit is de hobby steeds groter geworden. Zo heb ik kunnen ondervinden dat er heel veel bijzonders te zien is in het onderwater leven, zowel in hun natuurlijke omgeving (biotoop), als in het gedragsverschil in alle verschillende soorten vissen over heel de wereld, dit van de kleinste guppen tot de mooiste cichliden.

De geschiedenis van dit aquarium

In 2005 stond er op deze plaats nog een enorm groot verblijf voor de groene leguanen die we toen hadden. Deze werden toen al vele jaren verzorgd door Erik (de huidige verzorger van vivarium 2). Maar omdat we uiteindelijk niet de juiste verzorging konden bieden, hebben we deze dieren een nieuw onderkomen gegeven; het Wellantcollege in Ottoland. Hier was Edwin Verkuyl (verzorger van diverse aquaria hier) nog een leerling en hij kon zolang hij hier nog op school zat de dieren verzorgen. In ditzelfde jaar is dit aquarium hier gebouwd. De maten van dit aquarium zijn 170 x 205 x 75 en dat betekend dat er in dit aquarium meer dan 2.100 liter water zit.

D.I.Y. achterwand (Do It Yourself)

In dit aquarium zijn een achterwand en 2 zijwanden geplaatst welke we zelf hebben gemaakt. Dit is in het jaar 2005 door de verzorgers uit die tijd gemaakt. Dit is gedaan door middel van piepschuim tegen de glazen wanden aan te lijmen. Vervolgens zijn deze in de gewenste vorm gemaakt met behulp van een staalborstel en een föhn. Vervolgens zijn deze ingesmeerd met tegellijm waar een kleurstof doorheen zat. Deze wand heeft het tot 2019 vol gehouden, totdat de vissen eraan begonnen te knagen. Daarom hebben in 2020 verzorger Diëgo en coördinator Edwin dit aquarium gerenoveerd, tijdens de corona crisis die er heerste. De gaten die door de vissen waren aangebracht zijn gedicht met tegellijm waar een kleurstof doorheen zat en vervolgens zijn alle wanden met een epoxy hars ingesmeerd. Deze zorgt ervoor dat er een harde laag over de wanden komt, zodat de vissen er niet meer aan kunnen knagen.

Wortelhout

In dit aquarium is voor een heel speciaal soort hout gekozen voor de inrichting. Omdat de dieren in het wild tussen wortelstronken leven die in het water groeien en we proberen een zo natuurlijk mogelijke sfeer neer te zetten hebben we voor wortelhout gekozen. Dit soort hout komt uit de veengronden van Duitsland. Op dit moment is het erg moeilijk om aan dit type hout te komen, want niet elk stuk wortelhout is geschikt om in het aquarium te plaatsen. Gelukkig hebben we bij AquaZoo Leerdam goede connecties opgebouwd en hebben we goede banden met VKC (van Keulen cichliden) in Woudenberg. Zij hebben onlangs een zeer mooie winkel geopend en zijn gespecialiseerd in Midden-Amerikaanse cichliden. Dus alle vissen die u in dit aquarium ziet zwemmen komen ook hier vandaan.