Vivarium 20 | Algemeen

Verzorger

Mijn naam is Brenda Ravenhorst, ik ben de verzorger van dit vivarium. Ik ben in 2021 lid geworden als vrijwilliger bij AquaZoo-Leerdam. Dit is zo gekomen omdat we zelf een aquarium waren begonnen thuis en ik meer wilde weten over de verzorging van de vissen en planten. En dacht dan gaan we lid worden van een club waar ik met vragen terecht kan en ervaring op kan doen.
Ik ben getrouwd met Johannes en samen hebben we 3 zoons. Thuis zijn we samen bezig met onze aquarium wat een gezellige bezigheid is. Het begon allemaal met een verjaardags cadeau van een aquarium van 80 cm breed. Vervolgens hebben me man en ik nu 5 aquariums in huis verschillend van grootte en inhoud. Dus wees opgepast het is een heuse verslaving. Het trotst ben ik op ons aquarium met Discussen wat een prachtige vissen. Ik ben bijna iedere donderdagavond op onze club avond wat erg gezellig is en ik meestal 1 van de laatste ben die weg gaat. Het leuke van AquaZoo-Leerdam is dat je er zo ongelofelijk veel kan leren van alle ander leden en de gezelligheid met elkaar.
In het dagelijks leven werk ik in de oudere zorg in de nachten. Dus overdag en avond heb ik genoeg tijd om mijn leuke hobby uit te oefenen en in te springen bij aqua zoo als dat nodig is en kan. Sinds kort draai ik ook zo af en toe bardiensten bij AquaZoo-Leerdam wat erg leuk en gezellig is. Het verwelkomen van gasten die onze mooie onderwaterdierentuin komen bezoeken en verzorgen van een hapje en een drankje.

De geschiedenis van dit aquarium

In 2005 stond er op deze plaats nog een enorm groot verblijf voor de groene leguanen die we toen hadden. Deze werden toen al vele jaren verzorgd door Erik (de huidige verzorger van vivarium 2). Maar omdat we uiteindelijk niet de juiste verzorging konden bieden, hebben we deze dieren een nieuw onderkomen gegeven; het Wellantcollege in Ottoland. Hier was Edwin Verkuyl (verzorger van diverse aquaria hier) nog een leerling en hij kon zolang hij hier nog op school zat de dieren verzorgen. In ditzelfde jaar is dit aquarium hier gebouwd. De maten van dit aquarium zijn 170 x 205 x 75 en dat betekend dat er in dit aquarium meer dan 2.100 liter water zit.

D.I.Y. achterwand (Do It Yourself)

In dit aquarium zijn een achterwand en 2 zijwanden geplaatst welke we zelf hebben gemaakt. Dit is in het jaar 2005 door de verzorgers uit die tijd gemaakt. Dit is gedaan door middel van piepschuim tegen de glazen wanden aan te lijmen. Vervolgens zijn deze in de gewenste vorm gemaakt met behulp van een staalborstel en een föhn. Vervolgens zijn deze ingesmeerd met tegellijm waar een kleurstof doorheen zat. Deze wand heeft het tot 2019 vol gehouden, totdat de vissen eraan begonnen te knagen. Daarom hebben in 2020 verzorger Diëgo en coördinator Edwin dit aquarium gerenoveerd, tijdens de corona crisis die er heerste. De gaten die door de vissen waren aangebracht zijn gedicht met tegellijm waar een kleurstof doorheen zat en vervolgens zijn alle wanden met een epoxy hars ingesmeerd. Deze zorgt ervoor dat er een harde laag over de wanden komt, zodat de vissen er niet meer aan kunnen knagen.

Wortelhout

In dit aquarium is voor een heel speciaal soort hout gekozen voor de inrichting. Omdat de dieren in het wild tussen wortelstronken leven die in het water groeien en we proberen een zo natuurlijk mogelijke sfeer neer te zetten hebben we voor wortelhout gekozen. Dit soort hout komt uit de veengronden van Duitsland. Op dit moment is het erg moeilijk om aan dit type hout te komen, want niet elk stuk wortelhout is geschikt om in het aquarium te plaatsen. Gelukkig hebben we bij AquaZoo Leerdam goede connecties opgebouwd en hebben we goede banden met VKC (van Keulen cichliden) in Woudenberg. Zij hebben onlangs een zeer mooie winkel geopend en zijn gespecialiseerd in Midden-Amerikaanse cichliden. Dus alle vissen die u in dit aquarium ziet zwemmen komen ook hier vandaan.