Vivarium 20 | Herkomst

Het aquarium

In dit aquarium zwemmen vissen welke allemaal van nature voorkomen in Midden-Amerika. We spreken hier niet zozeer over een biotoop, maar over een soort verzamel aquarium met vissen uit dezelfde regio. Wanneer we een over een biotoop spreken, zwemmen er vissen in een aquarium welke allemaal bijvoorbeeld uit dezelfde meer of rivier komen, met daarbij planten die ook uit die specifieke omgeving komen. De vissen, allemaal cichliden, komen uit de volgende landen: Costa Rica, Mexico, Yucatan, Guatemala, Nicaragua en Honduras.

Leefomgeving

De leefomgeving van de cichliden welke in dit aquarium zwemmen ziet er niet heel veel anders uit dan dat we hier laten zien. Het grootste verschil is dat het water in het wild op veel plaatsen erg troebel is. Keien en boomstronken zijn overal te vinden in de wateren. Daarnaast is de bodem vooral met zand bedekt. Er groeien langs de oevers van rivieren en meren planten die bij vele aquarianen wel bekend en geliefd zijn zoals bijvoorbeeld het Rood Papegaaiblad (Alternanthera cardinalis). Echter hebben we ervoor gekozen om in dit aquarium geen planten te plaatsen, want de cichliden die in dit aquarium zwemmen graven veel en de kans dat zij deze uitgraven is zeer groot. Daarnaast zien sommige cichliden de planten als lekkere snack.

Ontdekking Midden-Amerika

In de 16 e eeuw werd het Midden-Amerikaanse gebied veroverd door de Spanjaarden. Omdat er geen duidelijke grenzen van landen of territoria aanwezig waren, duurde het 1697 voordat de laatste stadstaat in Guatemala in Spaanse handen viel.