Vivarium 21 | Techniek

Verlichting

Boven dit gezelschapsaquarium hangen 3 LED strips van het merk JMB aqualight. In 2016 zijn we een proef begonnen met deze verlichting boven een ander aquarium. Hierover waren wij zeer tevreden en hebben deze vervolgens ook boven dit aquarium gehangen in 2019.

Filtratie

Onder dit aquarium staat een groot potfilter. Per uur stroomt er 1000 liter water per uur. Dit filter is gevuld met keramische pijpjes. Deze hebben een poreus oppervlak, waardoor bacteriƫn hier gemakkelijk aan hechten. Deze bacteriƫn breken alle afvalstoffen af die de vissen produceren. Dit heet met een mooi woord nitrificatie. Daarnaast zit er in het potfilter ook filterwatten. Deze vangen al het grove vuil op dat via het filter wordt opgezogen. Hierdoor blijft er zo min mogelijk zweefvuil in het aquarium. Daarnaast is er in dit filter Purigen van het merk Seachem geplaatst. Dit is een modern substraat dat ervoor zorgt dat alle kleurstoffen uit het water word gefilterd, maar heeft als grote voordeel dat het in tegenstelling tot actief kool; dat vroeger veel gebruikt werd, dat het de meststoffen voor de planten in het water laat zitten.

CO2

Koolstof in de vorm van toevioeging van CO2 is nodig om de groei van de planten te bevorderen. Door middel van het toevoegen van CO2 kan de zuurgraad (Ph) omlaag gebracht worden. Planten groeien het best bij een zuurgraad van Ph 6.7 en dat is waar de CO2 installatie op is afgesteld. Doormiddel van een sensor in het aquarium wordt de zuurgraad op pijl gehouden.

Verwarming

Omdat er in onze ruimte verwarmingsbuizen geplaatst zijn voor het gebouw boven ons, heeft onze ruimte een constante temperatuur van ongeveer 24 graden. Daarom is het niet nodig om dit aquarium extra te verwarmen. Want de ideale temperatuur voor een gemiddeld aquarium is 24 tot 27 graden Celsius.