Vivarium 22 | Techniek

Verlichting

Boven dit aquarium hangt slechts één LED strip van het merk JMB Aqualight. Deze is in de kleur ‘daglicht’ en heeft een lengte van 130 cm.

Filtratie

Onder dit aquarium staat een biologisch filter. In de volksmond word dit ook wel een bioloog genoemd. Dit is een glazen bak, met hierin schotjes gelijmd. Aan de kant waar het water erin komt, gaat het water onder het schotje door, omdat deze een paar centimeter van de bodem gelijmd is. Bij het volgende schotje gaat het water over het schotje heen, omdat deze korter is dan de waterspiegel in het filter. Dit herhaald zich 4 keer. Tussen deze schotjes in ontstaan compartimenten en deze zijn gevuld met zogenoemde keramische pijpjes. Deze zijn erg poreus waardoor er veel bacteriën zich kunnen hechten aan deze pijpjes. Het water stroomt door en langs deze pijpjes en de bacteriën zetten alle afvalstoffen welke door de dieren worden geproduceerd om in minder schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld nitraat. Dit proces heet nitrificatie. Per uur stroomt er ongeveer 1200 liter water per uur door dit filter.

Verwarming

Door alle techniek op dit aquarium en de omgevingstemperatuur hoeven wij geen extra verwarmingselementen te gebruiken. Alle pompen geven warmte af en mede hierdoor is het in dit aquarium bijna altijd 26 graden Celsius.