Vivarium 26 | Algemeen

Verzorger

Dit aquarium wordt onderhouden door Frans de Pender. Frans is sinds het ontstaan van AquaZoo Leerdam al vrijwilliger. In 1990 was de eerste tijdelijke tentoonstelling ter ere van het 25 jarig bestaan van de aquarium vereniging. Deze tentoonstelling, onder de naam ‘Ga In Leerdam Naar De Haaien’ duurde slechts 10 dagen. Omdat dit destijds zo’n groot succes was, is het 5 jaar later nog eens dunnetjes over gedaan. Sinds die tijd is de tentoonstelling permanent geworden. In het begin was het elk vrije uur dat hij had naast zijn drukke baan. Maar sinds het pensioen is Frans elke dag te vinden in onze onderwater dierentuin. Naast het voeren van alle dieren verzorgt Frans ook diverse aquaria en zorgt hij dat de ruimte er opgeruimd bij staat. Gemiddeld per week is hij hier 42 uur te vinden.

Algemene info

Dit aquarium is in 2020 compleet vernieuwd. Hiervoor stond hier een paludarium met waterschildpadden. Maar omdat we de schildpadden eigenlijk niet de juiste zorg konden geven die zij nodig hebben én omdat het aquarium zo oud was dat het hoognodig vernieuwd moest worden. In dit aquarium hebben we een rots oever nagebootst. Rots oevers hebben steile hellingen waar veel soorten invertebraten leven. Invertebraten zijn ongewervelde dieren, dus dieren zonder wervelkolom of ruggengraat. Wij hebben in dit aquarium de Degenkrabben en Reuzen heremietkreeften.

Rotswand

Zoals te zien is, is er een grote rotswand gemaakt in dit aquarium. Deze hebben wij niet zelf gemaakt, maar dit is een kant en klare wand van het merk RockZolid. Nadat we deze wand in de epoxy hebben gezet (dit is een soort beschermende hars), is deze in het aquarium gelijmd. Vervolgens is onze coördinator zeewater met zijn grote hobby begonnen; inrichten en puzzelen om een landgedeelte te maken voor de Mangroveplanten. Dit moest zo gebeuren, dat onder het land gedeelte een biologisch filter ontstond. Na enkele dagen proberen is het gelukt om dit voor elkaar te krijgen.

Eiland

Er is in dit aquarium een soort eiland gecreëerd. Op dit eiland staan een aantal Mangroveplanten. Deze zorgen voor het grootste gedeelte voor het filteren van het water. Dit eiland is ongeveer 15 centimeter diep en daaronder liggen zogenoemde levend steen. Het water stroomt hier doorheen en de bacteriën die hierin leven zorgen ervoor dat schadelijke stoffen worden omgezet in voeding voor de Mangroveplanten.

Mangrove

In dit aquarium zwemt een school zilverbladvissen als bewoner. Geprobeerd is om het mangrove gebied na te bootsen. . Omdat de dieren in dit aquarium in het wild in brakwater leven, moeten wij hen dit ook geven. De verhouding van zoutwater en zoetwater moet als volgt zijn: 1 deel zoutwater en 7 delen zoetwater. Zoetwater is niet zo heel moeilijk om aan te komen, maar zoutwater is iets lastiger. Wij maken ons zoutwater zelf. Dit doen we door 2 keer per jaar 1000 kilogram zeezout te kopen. Deze komen in zakken van 25 kilogram aan. Met 1 zo’n zak kunnen we ongeveer 1000 liter zeewater aanmaken. Dit doen we achter de schermen en wanneer het zout goed is opgelost (dit duurt ongeveer 24 uur), kunnen we deze met sterke pompen deze naar de behoevende aquaria pompen. Per week wordt er ongeveer 100 liter water ververst in dit aquarium.