Vivarium 26 | Techniek

Verlichting

Boven dit aquarium hangen 3 LED strips van het merk JMB aqualight. Deze LED strips zijn speciaal voor zeewater aquaria ontwikkeld, hierin zitten namelijk blauwe LED lampjes verwerkt, naast het helder witte daglicht waar er meer van verwerkt zijn. Daarnaast hangen er 2 krachtige LED spots boven dit aquarium, deze zijn speciaal bedoeld voor de Mangroveplanten, zodat deze voldoende licht krijgen om te kunnen groeien.

Filtratie

Onder dit aquarium staat een biologisch filter. In de volksmond word dit ook wel een bioloog genoemd. Dit is een glazen bak, met hierin schotjes gelijmd. Aan de kant waar het water erin komt, gaat het water onder het schotje door, omdat deze een paar centimeter van de bodem gelijmd is. Bij het volgende schotje gaat het water over het schotje heen, omdat deze korter is dan de waterspiegel in het filter. Dit herhaald zich meerdere keren. Hierdoor ontstaan compartimenten welke gevuld zijn met diverse technische apparaten. Één daarvan is het koolfilter. Dit is een zogenoemd potfilter welke gevuld is met filterkool. Dit filterkool neemt alle schadelijke stoffen op en zorgt dat het water niet verkleurd. Door dit koolfilter stroomt per uur 400 liter water.
Ook staat er een eiwit afschuimer in. Dit is te vergelijken met een fenomeen dat we allemaal kennen; namelijk de schuimkoppen welke we op het strand van Scheveningen kunnen vinden. Een eiwit afschuimer is een koker waar veel water doorheen word gepompt. Dit wordt gecombineerd met extreem veel kleine zuurstofbelletjes. Alle onverteerde eiwitten welke in het aquarium terecht komen door bijvoorbeeld het voedsel, plakt vast aan de zuurstofbellen en zo ontstaat er schuim. Dit schuim met al deze stoffen welke het water erg kunnen vervuilen worden opgevangen in een beker. Deze moet elke 2 dagen worden schoongemaakt. Per uur stroomt er 2400 liter water door deze koker. Tot slot staat er aan het eind van dit biologisch filter de opvoerpomp. Deze pompt het compleet gefilterde water terug het aquarium in met een snelheid van 3200 liter per uur.

Verwarming

Omdat onze dieren in dit aquarium zeer gevoelig zijn voor water kwaliteit en temperatuur schommelingen, is er in het filter een verwarming geplaatst. Deze zorgt ervoor dat de temperatuur constant op 26 graden Celsius wordt gehouden.