Vivarium 27 | Algemeen

Verzorger

Dit aquarium wordt onderhouden door Frans de Pender. Frans is sinds het ontstaan van AquaZoo Leerdam al vrijwilliger. In 1990 was de eerste tijdelijke tentoonstelling ter ere van het 25 jarig bestaan van de aquarium vereniging. Deze tentoonstelling, onder de naam ‘Ga In Leerdam Naar De Haaien’ duurde slechts 10 dagen. Omdat dit destijds zo’n groot succes was, is het 5 jaar later nog eens dunnetjes over gedaan. Sinds die tijd is de tentoonstelling permanent geworden. In het begin was het elk vrije uur dat hij had naast zijn drukke baan. Maar sinds het pensioen is Frans elke dag te vinden in onze onderwater dierentuin. Naast het voeren van alle dieren verzorgt Frans ook diverse aquaria en zorgt hij dat de ruimte er opgeruimd bij staat. Gemiddeld per week is hij hier 42 uur te vinden.

Algemene informatie

In dit aquarium hebben wij iets bijzonders voor elkaar kunnen krijgen, want de dieren die hierin gehuisvest zijn, zouden normaal gesproken nooit tezamen in een aquarium gehouden kunnen worden. De Cilinderrozen welke aan de achterkant van het aquarium te zien zijn, worden namelijk door een glazen ruit gescheiden van de dieren die aan de voorkant leven. De Cilinderrozen zijn namelijk roofdieren welke met hun tentakels waar giftige weerhaakjes aanzitten hun prooidieren vangen. Dit kan van alles zijn, van visjes tot garnalen. Dankzij deze ruit welke de dieren van elkaar scheiden, kunnen we dus hele bijzondere dieren aan de andere kant van de ruit laten zien. Meer informatie over de zogenoemde Flashlight fish is te vinden onder het kopje ‘vissen’ in deze tablet.

Corona

Doordat we tijdens de Corona epidemie in 2020/2021 onze deuren hebben moeten sluiten voor onze bezoekers, hebben we deze tijd nuttig gebruikt en onder andere dit aquarium compleet vernieuwd. Sinds februari 2021 staat dit volledig vernieuwd aquarium op de huidige plaats.

Dikke zandbodem

Omdat we in dit aquarium Cerianthussen houden, is het voor deze dieren van groot belang dat er een hele dikke zandbodem wordt geplaatst. De zandbodem in dit aquarium is wel 10 tot 15 cm dik! Zoals u al eerder heeft gelezen is dit de achterste zijde van dit aquarium.