Vivarium 27 | Techniek

Verlichting

Boven dit aquarium hangt 1 LED strip van JMB aqualight. Dit is voldoende voor dit aquarium omdat er geen planten in staan. Ook voor de vissen is een sterke verlichting niet nodig, want hierdoor worden zij erg schuw en zorgt dit voor stress, waardoor zij niet mooi op kleur komen en door stress kunnen vissen ziek worden en sterven.

Filtratie

Onder dit aquarium staat een biologisch filter. In de volksmond word dit ook wel een bioloog genoemd. Dit is een glazen bak, met hierin schotjes gelijmd. Aan de kant waar het water erin komt, gaat het water onder het schotje door, omdat deze een paar centimeter van de bodem gelijmd is. Bij het volgende schotje gaat het water over het schotje heen, omdat deze korter is dan de waterspiegel in het filter. Dit herhaald zich 4 keer. Tussen deze schotjes in ontstaan compartimenten en deze zijn gevuld met zogenoemde keramische pijpjes. Deze zijn erg poreus waardoor er veel bacteriƫn zich kunnen hechten aan deze pijpjes.
Het water stroomt door en langs deze pijpjes en de bacteriƫn zetten alle afvalstoffen welke door de dieren worden geproduceerd om in minder schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld nitraat. Dit proces heet nitrificatie. Per uur stroomt er 2400 liter water per uur door dit filter.