Vivarium 36 | Herkomst

Kraamkamer van de oceaan

Mangroven zijn boom- en struiken die in mangrovebossen voorkomen. Dit is een heel speciaal ecosysteem vormen. Deze mangrovebossen worden ook wel de kraamkamer van de oceaan genoemd. De bomen en struiken die hier leven staan met hun wortelgestel in het water, waardoor jonge vissen hierin hun bescherming vinden tegen grote roofvissen die in de oceaan leven. Wanneer de jonge vissen groot genoeg zijn om de oceaan en alle gevaren die daarin voorkomen onder ogen te komen, zullen zij de mangrovebossen verlaten.

Extreem bedreigd

De mangroven worden extreem bedreigd als gevolg van toedoen van de mens. Naar schatting is sinds de jaren 80 van de vorige eeuw wereldwijd 30 tot 50% van de mangrovebossen verdwenen. Dit omdat de bossen plaats moeten maken voor onder andere palmolie plantages in Zuid- en Midden-Amerika en in Aziƫ vanwege de garnalenboeren en rijstvelden. Ook is veel van deze unieke en zeer belangrijke omgeving verloren gegaan vanwege uitbreiding van de grote steden die zich op dit moment aan het ontwikkelen zijn. Daarnaast is de stijgende zeespiegel een groot gevaar voor deze veelal oerbossen; de meeste soorten mangroveplanten kunnen zich niet snel genoeg aanpassen aan het stijgen van de zeespiegel, hierdoor verdrinken deze planten als het ware, met als gevolg dat deze soorten dreigen uit te sterven.

Mangroven; ook belangrijk voor de mens

Niet alleen voor een grote biodiversiteit in de oceanen zijn de mangrovebossen belangrijk, ook voor de mens is dit unieke ecosysteem enorm belangrijk! De mangrovebossen dienen als kustbescherming tegen orkanen en tyfoons, tegen de golfslag die er dan ontstaat en overstromingen. Daarnaast zijn deze bossen de grootste luchtzuiveraars die er bestaan. Ze zijn in staat om 4 keer zoveel koolstof (in de vorm van CO2) op te slaan. Dit doen zij voornamelijk in de humusrijke bodemlaag waarin zij groeien, die meer dan 50 cm onder het opperlak ligt. Daarnaast zuiveren zij ook het water van de oceaan en filteren zij zware metalen uit het regen- en grondwater.