Vivarium 38 | Algemeen

Verzorger Jan Wakker

Jan Wakker (1944), is al ruim 30 jaar lid van aquariumvereniging de Discus. Heeft jaren thuis een zoetwater aquarium gehad en verzorgd al meer dan 25 jaar vivarium 38. Was als klein jochie al actief met kleine aquariums en met huiskeuringen van de thuis aquariums al weer jaren geleden en toen stond Jan steevast op het podium.

Algemene info Viarium

De afmetingen van dit Rode Zee Biotoop zijn: 350 x 105 x 73 cm. Het heeft een inhoud van 2751 liter zeewater inclusief filtersysteem. Wij hebben gebruik gemaakt van zogenaamd ”levend” steen om een stukje zeerif op te bouwen. Levend steen wordt bij aanleg van havens enz. uit zee gehaald en in natte kran- ten verpakt in een tempex box per vliegtuig aangevoerd. Hierdoor zit het nog vol met de benodigde bacteriën die we nodig hebben om een rif goed te laten functioneren. Deze levende stenen hebben wij dusdanig in het aquarium op elkaar gestapeld dat er genoeg grotjes en tussenruimtes zijn voor de bewoners terwijl er ook overal plaatsen zijn gecreëerd om de koralen te plaatsen.De bodem bestaat uit een dun laagje koraalzand mdat dit mooi oogt, maar ook omdat hier de benodigde gunstige aerobe bacterien vertoeven en de zandhappers hier een deel van hun voedsel uit halen. Wij hebben er voor gekozen om op dit rif alleen gebruik te maken van softkoralen. In tegenstelling tot steenkoralen hebben softkoralen geen skelet en zijn daardoor makkelijker te houden.

Het vissenbestand bestaat uit op het rif levende vissen die elkaar goed verdragen en die min of meer uit hetzelfde biotoop komen.

Verder zijn er ook nog heremietkreeftjes en lagere dieren die spontaan tevoorschijn zijn gekomen uit het “levend steen”. Zoals sommige soorten sponzen en glas anemoontjes.