Verzorger
Mijn naam is Edwin Verkuyl en dit grote zuid-Amerika aquarium is één van de 3 aquaria waar ik de verzorger van ben. Als 14 jarige ben ik in 2003 jeugdlid geworden van aquarium vereniging ‘de Discus’. Al vrij snel daarna ben ik vrijwilliger geworden van deze onderwater dierentuin. Na 10 jaar hovenierswerk gedaan te hebben ben ik in 2018 gaan werken voor één van onze sponsoren, namelijk de Jong Marinelife in Spijk. Omdat mijn grootste kennis ligt bij de cichliden, ben ik sinds enige tijd coördinator van deze groep dieren welke veelvuldig vertegenwoordigd zijn.
Aquarium van hout
Dit aquarium is het grootste zoetwater aquarium welke we bij AquaZoo-Leerdam hebben staan. Het is 400 x 100 x 100 cm (lengte x breedte x hoogte) en heeft een netto inhoud van 4000 liter water. Alle aquaria die we hebben staan zijn gemaakt van glas, maar dit exemplaar is gemaakt van betonplex, alleen de voorruit is van glas. Dit glas is 2,4 cm. dik en bestaat uit 2 ruiten van 12 mm. die tegen elkaar aangelijmd zijn, maar daar zie je niets van. De binnenkant is voorzien van een epoxy laag waardoor er geen water bij het hout kan komen. Mede hierdoor staat dit aquarium al vanaf het begin in 1994 al op deze plaats.
Zwart water
De Amazonedelta bestaat uit enorm veel rivieren waarvan de Amazone rivier natuurlijk de bekendste is. Door de Amazone rivier stroomt per seconde 190.000 kubieke meter water, dat betekent met andere woorden 190.000.000 liter per seconde! Mede door die vele verschillende rivieren waar het Amazonegebied uit bestaat, zijn er veel verschillende biotopen te vinden, waarvan het zwartwater biotoop er 1 is. Deze hebben we hier geprobeerd na te bootsen. In deze biotoop groeien geen waterplanten omdat het water erg donder gekleurd is doordat er veel afgevallen bladeren, takken en boomstammen in het water liggen. Wij hebben hiervoor kienhout gebruikt. Kienhout word in Nederland en Duitsland gevonden in de veengronden en kan prima gebruikt worden, dit zorgt voor een wat lagere zuurgraad (Ph) en daar houden deze vissen van.
Zandbodem
De bodem bestaat uit filterzand, dit wordt normaal gesproken gebruikt om het water door te filteren, maar het heeft nog een groot voordeel: het is rond. Veel vissen nemen namelijk een hap zand en via de kieuwen komt dit er weer uit. Wanneer een zandkorrel meerdere hoeken heeft, kan de vis zijn kieuwen openhalen en kan er een infectie ontstaan waar de vis aan kan overlijden omdat deze niet meer goed kan ademhalen met zijn kieuwen.