Vivarium 5 | Techniek

Verlichting

Boven dit Malawimeer biotoop aquarium hangen maar liefst 6 LED strips van het merk Superfish. 4 van deze strips zijn helder wit van kleur, de andere 2 hebben een rode kleur. Deze laatste 2 zorgen ervoor dat de kleuren van de cichliden nóg meer opvallen.

Filtratie

Omdat er best veel vissen in dit aquarium zwemmen, is een groot filter van belang. Onder dit aquarium staat een groot biologisch filter. Dit is in feite een grote glazen bak waar schotjes in staan, waardoor er compartimenten ontstaan. Elk compartiment is gevuld met zo genoemde ceramische pijpjes. Deze hebben een poreus oppervlak waardoor de bacteriën die zorgen voor de afbraak van alle schadelijke stoffen die de vissen uitscheiden, zichzelf goed op kunnen hechten. Met een opvoerpomp van 2400 liter per uur stroomt het water door dit filter heen en wordt het weer terug het aquarium in gepompt.

Stroming

Naast de pomp in het biologisch filter is er nog een stromingspomp verstopt tussen de rotspartij. Omdat vuil zich ophoopt op plekken waar het minst stroming staat, hebben we een extra pomp tussen de rotsformatie verstopt. Hierdoor komt dit vuil in het openwater terecht en vervolgens komt dit in de overloop terecht. In deze overloop ligt filtermateriaal met daar bovenop filterschuim. Dit filterschuim vangt het grootste gedeelte van het vuil op en wordt elke week 2 keer verschoont.

Verwarming

Door alle techniek op dit aquarium en de omgevingstemperatuur hoeven wij geen extra verwarmingselementen te gebruiken. Alle pompen geven warmte af en mede hierdoor is het in dit aquarium bijna altijd 26 graden Celsius.