Vivarium 7 | Techniek

Verlichting

Voor koralen is verlichting erg belangrijk. In alle koralen leven kleine eencellige algsoorten die in een symbiose leven. Deze algsoorten heten Zoöxanthellen. Deze zorgen voor de kleur van het koraal. Met behulp van licht zetten deze algen kooldioxide die het koraal afscheid, om in zuurstof. Dit proces noemen we fotosynthese. Wanneer koralen hun Zoöxanthellen verliezen zullen de koralen afsterven. Daarom het is erg belangrijk dat er goede verlichting boven zeewater aquaria hangen. Boven dit aquarium hangen 8 LED strips van het merk Vertex, dat in Oostenrijk gevestigd zit. Deze verlichting is speciaal ontworpen voor zeewater aquaria en zorgt ervoor dat onze mooie koralen optimaal kunnen floreren.

Filtratie

Onder dit aquarium staat een grote glazen bak, hierin stroomt het water dat via een overloop uit het aquarium komt. In deze glazen bak staat een groot eiwitafschuimer. Dit is een apparaat dat te vergelijken is met onze eigen Noordzee. Wanneer de wind naar het strand toe staat zien we op het strand vaak schuimkoppen liggen. Dit zijn onverteerde eiwitten die in het water zitten. Doordat er krachtige golven veel zuurstof bellen mee het water in nemen, binden deze eiwitten zich aan de luchtbellen en zo ontstaan de schuimkoppen. De eiwitafschuimer doet in feite hetzelfde; een pomp zorgt ervoor dat water in een buis omhoog wordt gepompt. Tegelijkertijd worden er veel zuurstofbellen mee genomen. Op deze manier gaan de eiwitten binden aan de luchtbelletjes en zo krijgen we de schuimkoppen. Deze worden aan de bovenkant opgevangen in een soort beker en deze kunnen we dagelijks schoonmaken. Eiwitten komen via het voedsel in het water, vissen hebben dit nodig om te kunnen groeien, maar een overschot hiervan komt in het water terecht en dat is slecht voor de waterkwaliteit.

Verwarming

Door alle techniek op dit aquarium en de omgevingstemperatuur hoeven wij geen extra verwarmingselementen te gebruiken. Alle pompen geven warmte af en mede hierdoor is het in dit aquarium bijna altijd rond de 26 graden Celsius.