Vivarium 9 | Algemeen

Verzorger

Ik ben Inge en verzorg met veel plezier de Hillstream bak. Vanaf mijn vroegste herinneringen hadden wij thuis een aquarium welke mijn vader verzorgde. Hij was lid van de aquariumvereniging in onze toenmalige woonplaats en ik kan mij nog herinneren dat hij daarmee op excursie ging naar de Peel om zelf kienhout te gaan zoeken. Ik ben dus al jong met het aquarium-virus besmet geraakt.
Nu heb ik thuis een gezelschapsaquarium met regenboogvissen. Ik vind het leuk dat ik hier een heel ander type aquarium verzorg omdat ik dan ook weer veel nieuwe dingen leer.
Naast het verzorgen van dit aquarium denk ik voor AquaZoo-Leerdam zoveel mogelijk mee over gezondheidskwesties van onze bewoners. Mijn achtergrond als dierenarts geeft mij toegang tot kennis die voor de Zoo belangrijk is om zo onze dieren gezond te houden.

Algemene info Vivarium

In dit aquarium hebben we geprobeerd een zogenoemde hillstream na te bootsen. Een hillstream zoals het Engelse woord al zegt, is een snel stromende beek of rivier in een gebergte. Omdat het water dus van een steile helling omlaag klettert, heeft het dus een zeer snelle doorstroom snelheid. In deze biotoop leven vissen die gebouwd zijn voor hun leefomgeving en dat is te zien aan de lichaamsbouw. Veelal hebben de vissen een extreem grote bek in de vorm van een zuignap waarmee zij zich vast kunnen houden aan de ondergrond, welke vaak grote rolkeien zijn. Een ander uiterlijk kenmerk is dat de vissen van het open water eruit zien als een soort torpedo; een lang en smal gebouwd lichaam, waardoor ze erg wenkbaar zijn en weinig weerstand hebben wanneer zij tegen de stroming in zwemmen.

Dubbele bodem

Dit aquarium heeft een inhoud van 750 liter en is op een heel speciale manier in elkaar gezet. Dit aquarium heeft namelijk een dubbele bodem! De dieren in dit aquarium houden van erg veel stroming in het water en dit is te bereiken door extra stromingspompen in het aquarium te hangen, echter krijg je daardoor een vaste circulatie in het aquarium en dat is iets wat niet zo natuurlijk overkomt. Daarom zitten er aan de zijkanten van dit aquarium roosters waar het water doorheen stroomt. Via de dubbele
bodem komt dit water terecht bij maar liefst 4 pompen welke tezamen 40.000 liter water per uur rondpompen. Op deze manier stroomt het water steeds maar 1 kant op, net zoals het er in de natuur aan toe gaat.