Wetenschappelijke naam:

Hemigrammus erythrozonus

Nederlandse naam:

Vuurneon

Familie:

Characidae (Karperzalmen)

Herkomst:

Guyana (Zuid-Amerika)

Lengte:

Vrijlegger

Voortplanting:

tot 4 cm

Vuurneon | Vivarium 35

‘Praten’ met je vinnen
Deze kleine visjes worden door veel vissen die groter zijn dan zij aangezien voor voedsel. Om deze grotere vissen te slim af te zijn hebben zij een manier ontwikkeld om elkaar te waarschuwen voor naderend gevaar, dit gedrag is te zien wanneer u naar dit aquarium toe loopt en nieuwsgierig naar de visjes kijkt. Als u goed oplet, zult u zien dat de Vuurneons een paar keer hun vinnen in- en uitrekken om vervolgens de vinnen niet meer te bewegen. Dit is het sein naar alle anderen “PAS OP, GEVAAR!”. Vervolgens zullen alle visjes stoppen met zwemmen. Wanneer zij zien dat het vals alarm was, zullen ze doorgaan met de orde van de dag.

Geslachtsonderscheid
Bij veel van dit soort kleine visjes is het verschil tussen de mannetjes en de vrouwtjes lastig te zien. Vaak word er dan gezegd dat het vrouwtje iets voller is gebouwd en het mannetje wat kleiner blijft. Maar bij de Vuurneon is het verschil te zien aan de vinnetjes; de mannetjes hebben namelijk witte punten aan het einde van de vinnen.

Niet te veel licht alstublieft!
De vuurneon dankt haar naam aan de vuurrode streep die bij de neus begint en doorloopt tot aan de staartwortel. Hiermee zijn ze voor elkaar makkelijk te herkennen in het donkere water waar zij van nature voorkomen. Hiermee word ook gelijk gezegd dat deze visjes niet van te veel licht boven het aquarium houden. Wanneer er te veel licht is aangebracht boven het aquarium voelt de Vuurneon zich niet veilig en zal zich verschuilen tussen de planten. Wanneer het licht gedimd is, zal de hele school zich veelvuldig laten zien, zoals hier het geval is.