Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Microsorum pteropus ‘windelov’

Nederlandse naam:

Windelov varen

Familie:

Polypodiaceae (Eikvaren familie)

Herkomst:

Cultivar

Lengte:

15 tot 20 cm

Voortplanting:

Adventief plantjes op uiteinde van oude bladeren

Windelov varen

Cultivar
De Windelov varen is een varen die niet in het wild voorkomt. Het is een cultivar. Dat wil zeggen dat onderzoekers of wetenschappers op bepaalde kenmerken zijn gaan doorkweken. In dit geval was men erg gefascineerd door de vertakte uiteinden van de Javavaren (Microsorum pteropus). Met de planten die een vertakt uiteinde hadden op de planten is men verder gaan kweken en stekken en uiteindelijk is de Windelov varen eruit gekomen. Deze is vernoemd naar Tropica’s oprichter Holger Windelov.

Epifyt
De Javavaren is een Epifyt welke veelvuldig voorkomt in heel Azië. Een epifyt is een plant die zich gemakkelijk aan andere oppervlakten vasthecht. Ze groeien goed op stenen, hout en ook tegen de achterwand. Hier zijn zij gemakkelijk tegenaan te laten groeien. Met behulp van bijvoorbeeld 2 secondelijm is de plant tegen het gewenste oppervlak vast te maken. Maar ook met spelden die door de wortelstok gestoken worden en vervolgens in de achterwand of het kienhout te prikken, is deze plant vast te maken aan het gewenste oppervlak.

Onderhoud
Omdat deze plant luchtwortels maakt die eruit zien als wollige draden, blijft hier veel vuil in hangen. Het is van belang om tijdens het onderhoud van het aquarium dit vuil af te hevelen. Daarnaast vormt de plant ook bruine vlekken op de bladeren. Dit is niet schadelijk voor de plant, maar het geeft geen fraai gezicht. Daarom kan eens per maand de bladeren die er het minst mooi uitzien, weggeknipt worden. Op deze manier krijgt de plant meer licht en zal op deze plaats nieuwe bladeren gaan vormen.