Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Acanthurus dussumieri

Nederlandse naam:

Oogstreep doktersvis

Familie:

Acanthuridae

Herkomst:

Indische Oceaan: Australië, Afrika, Hawaï, Nieuw Zeeland

Lengte:

tot 50 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Witdoorn doktersvis

Reus
De Oogstreep doktersvis kunnen we met recht één van de 4 reuzen onder de doktersvissen noemen. Met een afmeting van 50 cm in het wild is het een prachtige verschijning. Echter blijven zij in het aquarium vaak iets kleiner. Ondanks dat ze in het aquarium iets kleiner blijven, tot 40 cm, spreekt het voor zich dat zij een zeer groot aquarium nodig hebben met veel zwemruimte! Daarnaast is het een vis die wanneer hij in de pubertijd terecht komt en een enorme groeispurt maakt, dus ook te maken kan krijgen met agressie van andere doktersvissen, want wanneer je groter word, wil je ook de baas zijn en kan je andere doktersvissen gaan plagen. Een zeer mooie vis, maar zeker niet bedoelt om in kleinere aquaria gehuisvest te worden!

Donatie
Dit prachtige dier is ons een aantal jaren teug geschonken door Reef Products uit Druten. Antwan, eigenaar van deze speciaalzaak en groot liefhebber van zeewater aquaria zocht een nieuw onderkomen voor deze mooie doktersvis. Dit exemplaar zwom bij een klant van hem en vanwege diverse redenen moest deze klant stoppen met zijn grote passie. Daarom besloot Antwan deze reus aan AquaZoo-Leerdam te doneren in plaats van deze te verkopen. Zijn motto was dat hij liever een goed onderkomen vond voor deze vis, dan dat hij er geld aan zou verdienen. Een ware liefhebber!

Doktersscalpel
Doktersvissen hebben hun naam te danken aan een gemeen wapen dat zij bij zich dragen, namelijk het doktersscalpel of doktersmes. Deze zit verstopt aan het begin van hun staart; de staartwortel. Dit is een vlijmscherp mesje dat bestaat uit kraakbeen. Hiermee gaan zij het gevecht aan met soortgenoten of met indringers van het territorium. Een ieder die doktersvissen houdt in het aquarium moet hiervoor oppassen, want wanneer er onderhoud gedaan moet worden aan het aquarium en er dus met de handen in het territorium van deze vissen komt, zal als indringer gezien worden en zal uitgedaagd worden. Dit doen ze door het lichaam in een “U” vorm te buigen en naar de indringer toe te zwemmen. Wanneer deze zich niet terugtrekt, zal er rakelings langs de tegenstander gezwommen worden en wordt er met het doktersscalpel uitgehaald. Dit tot bloedens toe van de indringer.