Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Ostracion meleagris

Nederlandse naam:

Witgestippelde koffervis

Familie:

Ostraciidae (Koffervissen)

Herkomst:

Indische Oceaan en Stille Oceaan

Lengte:

Eierleggend

Voortplanting:

mannetjes tot 25 cm. vrouwtjes blijven kleiner

Witgestippelde koffervis

Koffer vissen danken hun naam aan de vorm van het lichaam. Met een beetje inbeelding is er een koffer in te zien. Ze hebben een hard pantser, dit zijn geen graten of kraakbeen, maar dit is echt bot, net zoals mensen dit hebben. Ze zijn in de verte familie van de kogelvissen en dit komt doordat zij ook giftig zijn. Zij scheiden namelijk net als kogelvissen bij gevaar een klein beetje gif af om predatoren (roofdieren) af te schrikken. Wanneer zij dood gaan komt al het gif dat zij in het lichaam hebben opgeslagen in een speciale klier vrij in het water. Wanneer dit gebeurd moet het dier zo snel mogelijk uit het aquarium worden verwijderd en een flinkehoeveelheid water worden ververst, want het gif dat deze dieren bij zich dragen behoort tot het meest giftigste gif in het zeewater dierenrijk namelijk Tetrodotoxine.
Gebeurd dit niet op tijd dan zullen alle andere levende dieren worden vergiftigd en zullen ook sterven. Wanneer gezien word dat de koffervis niet helemaal in orde is, moet deze dus uit het aquarium worden gehaald en in een apart aquarium worden geplaatst, zonder andere dieren.

Het verschil in beide geslachten is heel makkelijk te zien; het vrouwtje is zwart en heeft over het hele lichaam witte stippen (vandaar de naam). Het mannetje daarentegen is helemaal paars van kleur en heeft op zijn rug grotere stippen die in kleur kunnen variƫren van wit tot geel. Hij wordt ook een stuk groter dan het vrouwtje.