Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Ctenochaetus flavicauda

Nederlandse naam:

Witstaart borsteltand doktersvis

Familie:

Acanthuridae (doktersvissen)

Herkomst:

Zuidwestelijke deel van de Indo Pacific Ocean

Lengte:

tot 15 cm

Voortplanting:

Vrijlegger

Witstaart borsteltand doktersvis

Grazers
De Witstaart borsteltand doktersvis is een échte grazer. Ze zijn de hele dag in de weer, opzoek naar voedsel. Dit zijn de algen die op de stenen groeien. Het is daarom erg belangrijk dat zij voldoende te grazen hebben en wanneer alle algen opgegeten zijn, zullen zij moeten worden bijgevoerd met zogenaamd groenvoer. Dit kan van alles zijn; van zeewier tot sla en van courgette tot spirulina, zolang het maar niet tot nauwelijks dierlijke eiwitten bevat.

Naamgeving
Alle leden uit de Ctenochaetus familie behoren tot de groep van de zogenoemde Borsteltand doktersvissen. Deze naam hebben zij niet voor niets gekregen natuurlijk. Wanneer u goed kijkt naar de vorm van de bek, en dan met name naar de tandjes van deze vissen, kan er een soort borstel herkend worden. Met deze tandjes schrapen zij, of eigenlijk borstelen zij de algen van de rotsen en van de koralen af.

Doktersscalpel
Doktersvissen hebben hun naam te danken aan een gemeen wapen dat zij bij zich dragen, namelijk het doktersscalpel of doktersmes. Deze zit verstopt aan het begin van hun staart; de staartwortel. Dit is een vlijmscherp mesje dat bestaat uit kraakbeen. Hiermee gaan zij het gevecht aan met soortgenoten of met indringers van het territorium. Een ieder die doktersvissen houdt in hetaquarium moet hiervoor oppassen, want wanneer er onderhoud gedaan moet worden aan het aquarium en er dus met de handen in het territorium van deze vissen komt, zal als indringer gezien worden en zal uitgedaagd worden. Dit doen ze door het lichaam in een “U” vorm te buigen en naar de indringer toe te zwemmen. Wanneer deze zich niet terugtrekt, zal er rakelings langs de tegenstander gezwommen worden en wordt er met het doktersscalpel uitgehaald. Dit tot bloedens toe van de indringer.