Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Ptereleotris zebra

Nederlandse naam:

Zebra pijlvis

Familie:

Microdesmidae (Wormvissen)

Herkomst:

Indische Oceaan, Great Barrier Reef, Rode Zee, Indonesië, Japan en Australië

Lengte:

Tot 10 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Zebra pijlvis

Olympisch kampioen hoogspringen
Alle Pijlvissen en dus ook de Zebra pijlvis staan erom bekend dat zij erg hoog kunnen springen en dat zij om deze reden vaak opgedroogd naast het aquarium liggen. Daarom is het enorm belangrijk dat het aquarium aan de bovenzijde goed is afgesloten. Zelfs het kleinste gaatje weten zij blijkbaar te vinden om uit het water te geraken. Zorg er dus voor wanneer u deze prachtige visjes wilt houden in uw aquarium, dat ook deze kleinste gaatjes zijn afgedicht!

Fascinerend gedrag
In eerste instantie lijken dit misschien niet zulke hele bijzondere visjes, maar wij vinden dat de Zebra pijlvis een enorm ondergewaardeerd visje is. Wanneer ze zich op hun gemak voelen, zullen de mannen hun territorium verdedigen tegen mannelijke soortgenoten. Wanneer zij dit doen ontstaat er een soort zwart masker op de kop en lijkt het alsof er een extra vin openvouwt, welke zich onder de kin bevind. Ook de kleuren worden erg intens; zo kleuren de fletse vertikale strepen op het lichaam bijna zo oranje als een sinaasappel welke lila omlijnd zijn. Echter zullen zij deze prachtige kleuren enkel tonen wanneer er geen drukke medebewoners in het aquarium aanwezig zijn.

Groep of paartje
De Zebra pijlvis is een visje welke goed in groepen gehouden kan worden, mits het aquarium groot genoeg is. Onze groep is in één keer in het aquarium geplaatst. Op deze manier zal er een hiërarchie ontstaan en zullen er paartjes ontstaan met elk hun kleine territorium. Het later introduceren van soortgenoten zal voor de nieuwkomers slecht aflopen en zij zullen het de eerste week al met hun leven moeten bekopen.