Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Zebrasoma veliferum

Nederlandse naam:

Zeilvindoktersvis

Familie:

Acanthuridae (doktersvissen)

Herkomst:

Stille Oceaan; Indonesië tot Hawaï

Lengte:

tot 35 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Zeilvindokter

Doktersscalpel
Doktersvissen hebben hun naam te danken aan een gemeen wapen dat zij bij zich dragen, namelijk het doktersscalpel of doktersmes. Deze zit verstopt aan het begin van hun staart; de staartwortel. Dit is een vlijmscherp mesje dat bestaat uit kraakbeen. Hiermee gaan zij het gevecht aan met soortgenoten of met indringers van het territorium. Een ieder die doktersvissen houdt in het aquarium moet hiervoor oppassen, want wanneer er onderhoud gedaan moet worden aan het aquarium en er dus met de handen in het territorium van deze vissen komt, zal als indringer gezien worden en zal uitgedaagd worden. Dit doen ze door het lichaam in een “U” vorm te buigen en naar de indringer toe te zwemmen. Wanneer deze zich niet terugtrekt, zal er rakelings langs de tegenstander gezwommen worden en wordt er met het doktersscalpel uitgehaald. Dit tot bloedens toe van de indringer.

Bijna identiek
De Zebrasoma veliferum is bijna gelijk aan een andere soort Zeilvindoktersvis welke ook in dit aquarium zwemt. Namelijk de Zebrasoma desjardini. Het verschil zit hem onder andere in de tekening op de kop.

Herbivoor
Alle doktersvissen en dus ook deze, zijn hoofdzakelijk herbivoor. Dat wil zeggen dat zij in de natuur alleen maar plantaardig voedsel eten. Voornamelijk zeewier, zeegras en algen staan op het menu. Daarom is het enorm belangrijk dat deze dieren dit in het aquarium ook als hoofdbestanddeel krijgen in het dieet dat we ze voorschotelen. Daarnaast krijgen zij natuurlijk ook nog ander voedsel, dit komt uit de diepvriezer en is dierlijk voer zoals bijvoorbeeld Artemia (pekelkreeftjes), deze zijn echter voordat zij zijn ingevroren gevoerd met algen. Op die manier komen de doktersvissen toch aan hun algendieet.