Wetenschappelijke naam:

Zebrasoma desjardini

Nederlandse naam:

Zeilvindoktersvis

Familie:

Acanthuridae (doktersvissen)

Herkomst:

Indische Oceaan en Rode Zee

Lengte:

tot 35 cm

Voortplanting:

Eierleggend

Zeilvindoktersvis

Doktersscalpel
Doktersvissen hebben hun naam te danken aan een gemeen wapen dat zij bij zich dragen, namelijk het doktersscalpel of doktersmes. Deze zit verstopt aan het begin van hun staart; de staartwortel. Dit is een vlijmscherp mesje dat bestaat uit kraakbeen. Hiermee gaan zij het gevecht aan met soortgenoten of met indringers van het territorium. Een ieder die doktersvissen houdt in het aquarium moet hiervoor oppassen, want wanneer er onderhoud gedaan moet worden aan het aquarium en er dus met de handen in het territorium van deze vissen komt, zal als indringer gezien worden en zal uitgedaagd worden. Dit doen ze door het lichaam in een ā€œUā€ vorm te buigen en naar de indringer toe te zwemmen. Wanneer deze zich niet terugtrekt, zal er rakelings langs de tegenstander gezwommen worden en wordt er met het doktersscalpel uitgehaald. Dit tot bloedens toe van de indringer.

Bijna identiek
De Zebrasoma desjardini is bijna gelijk aan een andere soort Zeilvindoktersvis welke ook in dit aquarium zwemt. Namelijk de Zebrasoma veliferum. Het verschil zit hem in de tekening op de kop; daar waar laats genoemde bijna geen stippen heeft. Ook krijgt de Zebrasoma desjardini ook oranje strepen in de vinnen en over het lichaam. Bij jonge dieren zijn deze vrij moeilijk van elkaar te onderscheiden, maar oefening baart kunst.

Herbivoor
Alle doktersvissen en dus ook deze, zijn hoofdzakelijk herbivoor. Dat wil zeggen dat zij in de natuur alleen maar plantaardig voedsel eten. Voornamelijk zeewier, zeegras en algen staan op het menu. Daarom is het enorm belangrijk dat deze dieren dit in het aquarium ook als hoofdbestanddeel krijgen in het dieet dat we ze voorschotelen. Daarnaast krijgen zij natuurlijk ook nog ander voedsel, dit komt uit de diepvriezer en is dierlijk voer zoals bijvoorbeeld Artemia (pekelkreeftjes), deze zijn echter voordat zij zijn ingevroren gevoerd met algen. Op die manier komen de doktersvissen toch aan hun algendieet.

Video
De Zebrasoma desjardini is vastgelegd door een van onze verzorgers op video in de Rode zee. Je ziet een grote school aangevuld met andere grazers van plek naar plek gaan om gezamelijk hun maaltje bij elkaar te verzamelen.