Testvideo

Wetenschappelijke naam:

Acanthurus bariene

Nederlandse naam:

Zwartvlek doktersvis

Familie:

Acanthuridae(doktersvissen)

Herkomst:

Indo-Pacific

Lengte:

tot 50 cm

Voortplanting:

Eierleggend (vrijelegger)

Zwartvlek doktersvis

Reus
De Zwartvlek doktersvis is een ware aanwinst voor het zeewater aquarium. Maar men moet er zeker rekening mee houden dat het onder de doktersvissen een ware reus is, of althans wordt! Het zijn dieren die oud kunnen worden; tot wel 20 jaar in gevangenschap en in die 20 jaar kunnen ze uitgroeien tot wel 50 centimeter! Wanneer ons exemplaar te groot wordt voor dit aquarium, zal hij verhuizen naar een veel groter aquarium welke in onze onderwater dierentuin staat.

Doktersscalpel
Doktersvissen hebben hun naam te danken aan een gemeen wapen dat zij bij zich dragen, namelijk het doktersscalpel of doktersmes. Deze zit verstopt aan het begin van hun staart; de staartwortel. Dit is een vlijmscherp mesje dat bestaat uit kraakbeen. Hiermee gaan zij het gevecht aan met soortgenoten of met indringers van het territorium. Een ieder die doktersvissen houdt in het aquarium moet hiervoor oppassen, want wanneer er onderhoud gedaan moet worden aan het aquarium en er dus met de handen in het territorium van deze vissen komt, zal als indringer gezien worden en zal uitgedaagd worden. Dit doen ze door het lichaam in een ā€œUā€ vorm te buigen en naar de indringer toe te zwemmen. Wanneer deze zich niet terugtrekt, zal er rakelings langs de tegenstander gezwommen worden en wordt er met het doktersscalpel uitgehaald. Dit tot bloedens toe van de indringer.

Zwemruimte
Alle Doktersvissen zijn van nature erg drukke zwemmers, vooral de soorten uit het geslacht Acanthurus. Daarom is het van groot belang dat zij een groot aquarium krijgen waarin zij voldoende zwemruimte hebben, zeker gezien het feit dat dit dieren worden die extreem groot worden en daarom ook een groot territorium innemen.